На сторінці політичної партії «Довіряй ділам» у Facebook 12 листопада було опубліковано відеозвернення людини, схожої на чинного міського голову міста Клайпеда (Литва) Вітаутаса Грубляускаса.

Як повідомляє ОПОРА, у відеозверненні йдеться про те, що «дуже скоро на вас чекає дуже серйозний, дуже важливий вибір», автор звернення також розповідає про дружні стосунки з чинним міським головою Одеси та кандидатом на цю посаду Геннадієм Трухановим: «Мила мамо! Моя люба Одеса! Дуже радий! Сьогодні маю можливість звернутись до вас, одеситів, моїх любих, дуже шановних друзів. Хочу вам просто нагадати про дуже прекрасну людину, яку ви знаєте, напевно, навіть краще, ніж я. Я кажу про Геннадія Леонідовича. Про вашого мера. Про пана Труханова. Про свого колегу, з яким ми дуже часто розмовляємо. Дуже часто обмінюємось досвідом. І завжди відчуваю відкритість душі цієї прекрасної людини. Знаю, що дуже скоро вас очікує дуже серйозний і дуже важливий вибір на виборах. Від усього серця хочу вам сказати. Я вірю і вірю, що ви вірите, що ця людина - істинний одесит, істинний патріот вашого міста, якому радуємося і яким горді ми - клайпедчани. Правильного і єдино вірного вам вибору! Пам’ятайте, ми ніколи не забуваємо Одесу, і Одеса завжди в наших серцях! За Геннадія Леонідовича Труханова!».

Крім того, у тексті, який супроводжує відео, також сказано, що це звернення міського голови Клайпеди.

Зазначимо, що на офіційному сайті муніципалітету Клайпеди розміщено фото Вітаутаса Грубляускаса, яке схоже на людину, котра записала відеозвернення.

Зазначимо, що згідно з п. 1 ч.1 ст. 57 Виборчого кодексу участь у передвиборній агітації забороняється іноземцям та особам без громадянства, у тому числі шляхом журналістської діяльності чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки кандидата (кандидатів) чи суб’єкта їх висування.

Згідно зі статтею 212-10 КУпАП здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом, проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом чи в місцях, що заборонені законом, здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ОПОРА звернеться з відповідною заявою до поліції.

Також нагадаємо, що кандидат на посаду Одеського міського голови Геннадій Труханов висунутий Одеською міською організацією політичної партії «Довіряй ділам».

Одеська міська територіальна виборча комісія призначила повторне голосування з виборів Одеського міського голови на 15 листопада.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.