Київський окружний адміністративний суд своїм рішенням від 9 листопада 2020 року визнав такими, що не відбулися, вибори міського голови та депутатів міської ради Броварської територіальної громади, а відтак зобов’язав ТВК провести повторні вибори. Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, ТВК оскаржуватиме рішення суду в апеляційній інстанції.

Як уже писала ОПОРА, пізно ввечері 6 листопада Броварська міська ТВК встановила результати виборів у громаді й оголосила повторне голосування на виборах міського голови, оскільки жоден із кандидатів не набрав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Та попередньо комісія розглянула скарги суб’єктів виборчого процесу, більшість із яких відхилила або залишила без розгляду через порушення строків оскарження. Наступного дня після встановлення результатів виборів один зі скаржників – кандидат на посаду міського голови від партії «Голос» Андрій Саук – звернувся до суду.

Зазначимо, що в своїй скарзі до ТВК від 1 листопада 2020 року кандидат вказував на порушення норм Виборчого кодексу України про таємницю голосування та рівне виборче право, а також вимагав від комісії визнати місцеві вибори в Броварах такими, що не відбулися, й призначити повторні місцеві вибори.

У понеділок, 9 листопада, Київський окружний адміністративний суд розглянув позов кандидата до Броварської міської територіальної виборчої комісії. У позовній заяві кандидат просив визнати протиправними рішення Броварської міської ТВК про визнання результатів місцевих виборів; визнати виборчі бюлетені з виборів голови і депутатів Броварської територіальної громади недійсними; визнати місцеві вибори в Броварах такими, що не відбулись; скасувати протоколи Броварської міської ТВК «Про результати голосування з виборів Броварського міського голови» та «Про результати голосування з виборів депутатів Броварського міської ради»; скасувати постанову Броварської міської ТВК «Про призначення повторного голосування з виборів Броварського міського голови»; зобов'язати Броварську міську територіальну виборчу комісію повторно провести вибори міського голови та депутатів міської ради в Броварах. 

Підставою для позову стали порушення виборчого законодавства, які кандидати та спостерігачі зафіксували під час голосування. Про це йдеться в рішенні Київського окружного адміністративного суду, яке ОПОРІ надав Андрій Савук. У рішенні також зазначається, що «такими порушеннями, зокрема, є: право на вільні вибори, процедура таємного голосування, рівне виборче право, а також те, що в назві типів виборів в бюлетенях допущені грубі помилки. Зазначені порушення вказують на те, що голосування у день голосування (день повторного голосування) не було організовано і проведено відповідно до цього Кодексу на всіх виборчих дільницях відповідного виборчого округу».

Тож суд вирішив, що такі обставини є самостійною підставою для проведення повторних виборів відповідно до частини 7 статті 278 Виборчого кодексу України, і частково задовольнив позов: визнав протиправними рішення Броварської міської ТВК про визнання результатів місцевих виборів 25.10.2020; визнав вибори міського голови і депутатів Броварської територіальної громади такими, що не відбулися; скасував протоколи Броварської міської ТВК «Про результати голосування з виборів Броварського міського голови» та «Про результати голосування з виборів депутатів Броварського міської ради»; скасував постанову Броварської міської ТВК «Про призначення повторного голосування з виборів Броварського міського голови»; зобов'язав Броварську міську ТВК Броварського району повторно провести вибори голови і депутатів Броварської територіальної громади відповідно до статті 280 ВКУ (вибори визнані такими, що не відбулися).

Про рішення суду Андрій Саук написав також на своїй сторінці в Facebook.

Утім наразі це рішення ще не набрало законної сили. Як інформує спостерігачка ОПОРИ, під час засідання 9 листопада Броварська ТВК повідомила, що оскаржуватиме рішення суду за позовом Андрія Саука в апеляційній інстанції.

Додамо, що з позовною заявою, в якій просить визнати недійсними вибори броварського міського голови, до Київського окружного адміністративного суду звертався ще один кандидат на посаду міського очільника – самовисуванець Юрій Маслак. Про це він повідомляв на своїй сторінці в Facebook 8 листопада.

Після судового засідання 9 листопада кандидат підтвердив спостерігачці ОПОРИ, що суд прийняв рішення на його користь.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.