На Донеччині у двох містах за результатами першого туру оголошено повторне голосування («другий тур») місцевих виборів на посаду міських голів. У Краматорську кандидати у другому турі – Олександр Гончаренко (самовисування) та Андрій Панков (самовисування), у Слов‘янську – Вадим Лях («Опозиційний блок») та Павло Придворов («Опозиційна платформа – За життя). 

У Краматорську до другого туру, який відбудеться 15 листопада 2020 року, вийшли два кандидати на посаду міського голови. Постановою №144 від 28 жовтня 2020 року призначено повторне голосування. На підставі протоколу про результати голосування з виборів Краматорського міського голови встановлено, що до виборчого бюлетеня на виборах міського голови було включено 11 кандидатів на посаду Краматорського міського голови, і за підсумками голосування 25 жовтня 2020 року жоден із кандидатів не отримав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Відповідно до ст. 278 Виборчого Кодексу, Краматорська міська територіальна виборча комісія Краматорського району Донецької області постановила призначити повторне голосування з виборів Краматорського міського голови та включити до виборчого бюлетеня Олександра Гончаренка та Андрія Панкова, який є чинним очільником міста. За результатами першого туру Олександр Гончаренко отримав 48,61% (19 390 голосів).  За кандидатуру чинного міського голови Краматорська Андрія Панкова проголосувало 37,75% виборців (15 056 осіб). 

Відсоток голосів виборців за інших 9 кандидатів становить  не більше 4%.

Відповідну Постанову про призначення «другого туру» оприлюднено на офіційному сайті  Краматорської міської ради. 

У Слов‘янську за результатами «першого туру» виборів чинний очільник міста Вадим Лях, висуванець від політичної партії «Опозиційний Блок» набрав 29,99% (8300  голосів). Павло Придворов, кандидат на посаду міського голови від регіонального осередку політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» після «першого туру» був лідером - 30,86% (8542 голоси). У зв’язку з тим, що жоден з кандидатів не отримав більше половини голосів виборців,  Постановою[PR1]  №175 від 2 листопада 2029 року Слов‘янська міська  територіальна виборча комісія визначила дату повторного голосування - 22 листопада 2020 року. Голоси за інших кандидатів на посаду міського голови Слов'янська розподілилися наступним чином:

  • Неля Штепа, висуванка від політичної партії «Партія миру та розвитку» – 16,60% (4596 голосів)
  • Ольга Алтуніна, висуванка від політичної партії «Слуга Народу» – 14,16% (3921 голос)
  • Андрій Секлецов, кандидат від політичної партії «Наш Край» – 4,01% (1110 голосів)

Постанову про призначення повторного голосування в строк до 3 листопада, згідно з Календарним планом ЦВК, оприлюднено на сайті Слов’янської міської ради

Відповідно до ст. 281 «Територіальна виборча комісія з відповідних місцевих виборів приймає рішення про призначення повторного голосування у відповідному виборчому окрузі, якщо: 1) у виборчому окрузі в день голосування найбільшу і водночас однакову кількість голосів набрали два або більше кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови; 2) до виборчого бюлетеня у день голосування було включено більше двох кандидатів на посаду міського (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) голови, і за результатами голосування у день виборів жоден з них не отримав на свою підтримку більше половини голосів виборців, які взяли участь в голосуванні.

Повторне голосування призначається на неділю - в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування. Про прийняте рішення щодо проведення повторного голосування територіальна виборча комісія не пізніш як наступного дня після дня його прийняття інформує Центральну виборчу комісію, відповідну місцеву раду, орган ведення Державного реєстру виборців, а також доводить до загального відома у визначений комісією спосіб».

Згідно з п. 3 Постанови ЦВК від 28 жовтня 2020 року №432   "Про Роз’яснення щодо окремих питань організації підготовки та проведення повторного голосування з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч), сільського, селищного, міського голови"):

"Повторне голосування призначається на неділю – в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування (абзац четвертий частини першої статті 281 Кодексу).

При цьому територіальна виборча комісія під час визначення у рішенні про призначення повторного голосування дня повторного голосування враховує, що першим днем, з якого обчислюється тритижневий строк для призначення повторного голосування, є наступний день з дня прийняття такого рішення.

Також для визначення дня повторного голосування територіальним виборчим комісіям слід керуватися таким.

Виборчий процес – це здійснення суб’єктами виборчого процесу протягом установленого Кодексом періоду часу виборчих процедур, пов’язаних із підготовкою і проведенням відповідних виборів, встановленням та офіційним оголошенням (офіційним оприлюдненням) їх результатів (частина перша статті 20 Кодексу).

Зокрема, частиною першою статті 242 Кодексу передбачено строки виготовлення та отримання виготовлених виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах.

Таким чином, день повторного голосування, який визначається у відповідному рішенні територіальної виборчої комісії, повинен припадати на неділю (в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування), до настання якої територіальна виборча комісія зможе забезпечити здійснення необхідних виборчих процедур у встановлені Кодексом строки."

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА