Під час прийому документів від виборчої дільниці №121543 члени Довгинцівської районної у місті Кривому Розі ТВК не знайшли пакет із невикористаними бюлетенями. На результат голосування це не вплинуло, але поліція буде розслідувати зникнення бюлетенів.

Після того, як було виявлено нестачу бюлетенів, відбувся перерахунок результатів голосування на виборчій дільниці №121543. Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, під час перерахунку були виявлені порушення. Зіпсовані бюлетені, кількість яких складала близько 20%, були розкладені по стопках різних кандидатів і партій. Не вистачало 600 невикористаних бюлетенів та 16 відривних талонів. Пізніше частина невикористаних бюлетенів (263) з виборів депутатів Криворізької районної ради знайшлась у документах ДВК, які здавалися до Криворізької міської ТВК. Також 206 невикористаних бюлетенів були перемішані з іншими і на них стояв номер виборчої дільниці №121542, але печатка на всіх цих бюлетенях була проставлена ДВК №121543.

«2 листопада Довгінцевська районна у місті Кривому Розі ТВК здійснила повторний підрахунок голосів на звичайній виборчій дільниці №121543. Комісія приймала це рішення самостійно, тому що під час вивчення ситуації вони дійшли висновку, що в них не все гаразд з цією комісією. Були запаковані невикористані бюлетені в один пакунок з нашими бюлетенями, тож немає розуміння, що на упаковці зазначені правильні дані», - сказав голова Криворізької міської ТВК Валентин Орлов.   

Члени ДВК №121543 стверджують, що ця ситуація склалась внаслідок типографської помилки. «Ми несподівано з’ясували, що 23 жовтня був складений цей акт про помилку типографії. Виявляється при прийманні документів у них був акт, хоча раніше вони його не долучали до протоколу підрахунку», - прокоментував цю інформацію голова Криворізької міської ТВК Валентин Орлов.

Після перерахунку вибори на дільниці було вирішено визнати дійсними, про це ОПОРІ розповіла голова Довгинцівської районної у місті Кривому Розі ТВК Ольга Орлова. «Зниклі бюлетені не були використані, тож вони ніяк не впливають на кількість голосів на дільниці. Перерахунок голосів відбувся і реальні результати встановлено», - сказала Ольга Орлова.

На засіданні Криворізької міської ТВК було прийнято рішення уповноважити голову Криворізької міської ТВК звернутися до правоохоронних органів із повідомленням про факти вчинених правопорушень на звичайній виборчій дільниці №121543.

У ч. 12. ст. 254 Виборчого кодексу України зазначено, що повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у відповідному виборчому окрузі з відповідних місцевих виборів здійснюється територіальною виборчою комісією після розгляду і прийняття протоколів та інших документів від усіх дільничних виборчих комісій. У повторному підрахунку територіальною виборчою комісією голосів виборців на виборчій дільниці мають право брати участь усі члени цієї дільничної виборчої комісії і можуть бути присутніми кандидати в депутати, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, їх довірені особи, уповноважені особи організацій партій, офіційні спостерігачі на відповідних місцевих виборах. Повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів здійснюється членами територіальної виборчої комісії в порядку, визначеному Центральною виборчою комісією з урахуванням положень статті 250 цього Кодексу.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.