Ковельська міська ТВК 2 листопада здійснила перерахунок голосів з виборів депутатів Ковельської міської ради із дільниці №071008 через звернення одного із кандидатів. Однак замість «часткового» перерахунку комісія повторно перераховувала усі бюлетені – з’ясувалося, що ДВК зарахувала голоси із бюлетенів, котрі мали бути визнані недійсними.

Як стало відомо Громадянській мережі ОПОРА, до ТВК надійшла заява кандидата у депутати Ковельської міськради Олександра Гордуна («Слуга народу»). У постанові комісії №49 від 2 листопада вказано, що кандидат прохав повторно підрахувати голоси на дільниці для партії «Слуга народу». Мотивував кандидат необхідність перерахунку розбіжностями між протоколом ДВК та копією протоколу одного із членів комісії.

Зрештою, комісія постановила здійснити «частковий» повторний підрахунок голосів виборців на  дільниці №071008 за партію «Слуга народу».

Однак, як вказано у постанові №50 Ковельської міської ТВК, під час повторного підрахунку з’ясувалося, що члени ДВК №071008 «визнали дійсними бюлетені, які повинні були визнати недійсними». Відтак постало питання правильності підрахунку голосів й по інших партіях. Тому комісія здійснила «повний» повторний підрахунок, котрий провели того ж дня.

«Дуже багато було бюлетенів, які мали б бути зіпсованими, були зараховані за кандидатів від політичних партій», -  прокоментувала ОПОРІ голова міської ТВК Олександра Кузьмич.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, Виборчий кодекс України не містить такого поняття і не передбачає такої процедури, як «частковий» повторний підрахунок голосів на дільниці. Кодексом встановлено, що повторний підрахунок може бути проведено з відповідного виду місцевих виборів. Наприклад, ТВК вирішує, що є підстави для повторного підрахунку голосів виборців з виборів депутатів міської ради, а підстави для перерахунку голосів виборців з інших видів виборів (виборів міського голови, виборів депутатів районної та обласних ради) відсутні. При цьому навіть такий повторний підрахунок з одного виду місцевих виборів відбувається за повною процедурою, як то передбачено у статті 250 Виборчого кодексу: роботою зі списком виборців, підрахунком кількості невикористаних бюлетенів та контрольних талонів з відповідного виду виборів,  перевіркою наявності контрольних листів та безпосередньо повторним підрахунком всіх бюлетенів, що були вийняті зі скриньок. Результатом такого підрахунку має бути новий протокол ТВК про повторний підрахунок голосів на відповідній дільниці (пункт 6 постанови ЦВК №386 від 15 жовтня 2020 року, додаток №6 до Постанови ЦВК №296 від 24 вересня 2020 року). 

Нагадаємо, що Ковельська міська ТВК уже перераховувала голоси однієї із дільниць. Також зауважимо, що Ковельська міська ТВК станом на 31 жовтня уже прийняла документацію від усіх дільничних виборчих комісій.

Відповідно до частини 10 статті 254 Виборчого кодексу України у разі наявності акта або письмової заяви осіб, зазначених у частині першій статті 253 цього Кодексу, про порушення вимог цього Кодексу під час транспортування протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці та інших документів до територіальної виборчої комісії територіальна виборча комісія може, а в разі наявних ознак розпечатування пакетів із запакованими документами, а також у разі неможливості усунення без перерахунку бюлетенів неточностей у протоколі дільничної виборчої комісії - зобов'язана прийняти рішення про повторний підрахунок голосів виборців на цій дільниці. Натомість, прийняття рішення територіальною виборчою комісією про проведення повторного підрахунку голосів у разі виявлення порушення цілісності пакетів із запакованими документами, а також у разі неможливості усунення без перерахунку бюлетенів неточностей у протоколі дільничної виборчої комісії після прийняття виборчих документів від дільничної виборчої комісії не допускається.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)