Членкиня Чечелівської районної у місті ТВК, яка прийшла після заміни, виявилася кандидаткою у депутати. В Новопільській сільській ТВК новопризначений голова комісії не може приступити до виконання своїх обов’язків два дні.

30 жовтня Дніпровська міська ТВК внесла зміни у склад районних в місті ТВК. За поданням партії «Голос» до складу Чечелівської районної в місті Дніпрі ТВК включили, зокрема, Ольгу Сінєгіну. 30 жовтня вона склала присягу.

Після цього кандидат у депутати від партії «Пропозиція» Іван Васючков повідомив, що ця особа є кандидаткою в депутати Кам'янської міської ради від партії «Слуга народу». Нагадаємо, що суміщення статусів заборонене ч. 3 ст. 34 Виборчого кодексу України. Після оголошення цієї інформації Ольга Сінєгіна залишила засідання.

В Центральній районній у місті Дніпрі ТВК була замінена членкиня комісії Валентина Чебакова («Опозиційна платформа – За життя») на Романа Широкова. Нагадаємо, ОПОРА раніше розповідала, що кандидат у депутати до міської ради Дніпра, стверджує, що 27 жовтня він зняв на відео, як членкиня Центральної районної у місті Дніпрі ТВК Валентина Чебакова вписувала додаткові позначки до бюлетенів без обрізаного кута.

29 жовтня Криворізька районна ТВК своєю здійснила заміни в складі Новопільської сільської ТВК. Голова комісії Олена Повалій була замінена на Романа Простомолотова («Час змін»), секретаря комісії Інну Сокол було замінено на Наталію Ярмоленко («Альтернатива»), членкиню комісії Тетяну Шеремет замінили на Андрія Ярмоленка («Нова демократія»).

Ексголова Новопільської ТВК Олена Повалій стверджує, що її ніхто не повідомив про заміну, тому 30 жовтня вона разом з іншими членами комісії поїхала до Дніпропетровської обласної ТВК відвозити протокол про підсумки голосування. В документації виявили помилку, тому в той же день відбулося засідання про перерахунок голосів на спецдільниці. «Ми мали повторно перерахувати голоси по дільниці №120179. Це спецдільниця, де голосували 39 виборців. Там була помилка в одному голосі, і обласна ТВК не змогла встановити результати волевиявлення. Ми призначили засідання комісії на 16.00. 30 жовтня, на якому запланували робити перерахунок голосів. Перед засіданням до нас підійшли невідомі люди та розповіли, що в них є постанова Криворізької районної ТВК про заміни в складі Новопільської сільської ТВК, в тому числі мене – голови, та секретаря. Я передзвонила голові Криворізької районної комісії, і вона підтвердила цю інформацію. В зв’язку з тим, що в нас вже були затверджена черга, ми проголосували за те, що будемо спочатку перераховувати голоси, а потім нові члени комісії приймуть присягу. Члени комісії проголосували, що головуючим засідання буде заступник комісії, також було обрано секретаря з присутніх. Я вважаю, що ми поступили правильно, нехай далі поліція розбирається», - сказала Олена Повалій.

Олена Прохода, заступниця голови Криворізької районної ТВК, розповіла ОПОРІ, що про заміну вона повідомила голову комісії 30 жовтня. «Коли я зателефонувала Олені Повалій в першій половині дня, вона як раз знаходилась в Дніпропетровській обласній ТВК, вона мене почула, але перервала розмову. В нас ще ніколи не було подібної ситуації», - сказала Олена Прохода.

Новопризначений голова комісії Роман Простомолотов розповів ОПОРІ, що станом на 31 жовтня він так і не приступив до виконання своїх обов’язків. 30 жовтня він приїхав на засідання Новопільської ТВК, члени комісії почали передавати йому документи, але сказали, що їм треба доробити протоколи про перерахунок на ДВК. «Я побачив, що ці протоколи були без дати, а вони на них дописують дату 29 жовтня. Я сказав, що так не можна робити і викликав поліцію», - розповів Роман Простомолотов. У суботу, 31 жовтня, голова так і не приступив до виконання своїх обов’язків, він написав заяву до поліції про перешкоджання роботі з боку інших членів комісії. «Мене не допускають до роботи, хоча я привіз постанову про заміну з мокрою печаткою. Члени комісії стверджують, що на додатку до постанови також має бути мокра печатка, але це не так. Зараз комісія знову щось перераховує, але я не можу на це вплинути», - сказав голова комісії.

ОПОРА намагалася зв’язатися з Ольгою Івановою, заступницею голови Новопільської ТВК, але наразі її телефон вимкнено.

У ч. 3 ст. 34 Виборчого кодексу України зазначено, що до складу виборчої комісії не можуть входити кандидати на відповідних виборах (усіх виборах, виборчі процеси яких проводяться одночасно), їх довірені особи, представники у виборчих комісіях, уповноважені особи (представники) партій (організацій партій), офіційні спостерігачі, посадові та службові особи органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, судді, працівники судів та правоохоронних органів, а також громадяни, які утримуються в установах виконання покарань чи слідчих ізоляторах або мають судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину чи кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення, якщо ця судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)