Бердянська та Енергодарська міські ТВК в Запорізькій області під час безперервного засідання оголосили про технічну перерву. У зв’язку із можливими ознаками порушення Виборчого кодексу України ОПОРА викликала поліцію. Правоохоронці повернули членів комісії до роботи. Загалом у день голосування та підрахунку голосів у роботі ДВК фіксувалися ознаки порушення із порядком підрахунку голосів та оформленням виборчої документації. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА на пресконференції 27 жовтня.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Запорізькій області сповістила про численні порушення під час підрахунку голосів. Зокрема, це стосувалося порядку проведення цієї процедури. Згідно із вимогами Виборчого кодексу України згаданий процес має відбуватися у такому порядку врахування даних: голоси за кандидатури депутатів обласної ради, потім депутатів районної ради, після цього кандидатур міського, сільського, селищного голів і в останню чергу за кандидатури депутатів міської, сільської, селищної рад. Проте чимало ДВК розпочали підрахунок голосів наданих для визначення голів. Представниця ОПОРИ зазначила: «Внаслідок цього, всі 313 комісій, які мають здати протоколи з депутатів обласної та депутатів районної рад майже одночасно приїхали до приміщення, де знаходиться Запорізька міська територіальна виборча комісія. Через карантинні заходи не вдалося розмістити всіх людей, які приїхали одночасно. Тому вони були змушені очікувати своєї черги на вулиці. Це наклало свій відбиток - люди були знервовані».

Як повідомляла ОПОРА, 26 жовтня члени дільничних виборчих комісій зібралися поблизу будівлі, де розташована Запорізька міська ТВК, для здачі виборчої документації. Вони скаржилися, що впродовж шести годин перебувають на вулиці серед простору, що не облаштований лавочками для сидіння та громадськими вбиральнями.

27 жовтня близько третьої ночі до членів ДВК вийшов голова Запорізької міської ТВК Олександр Євграфов. Він запевнив, що територіальна виборча комісія працює без перерв і пришвидшити цей процес не може. У відповідь присутні повідомили, що працюють вже третю добу і деякі з них почали непритомніти. ОПОРА спостерігала виклики швидкої медичної допомоги членам ДВК у зв’язку із поганим самопочуттям.

Коментуючи інші особливості в роботі відповідальних осіб координаторка ОПОРИ у Запорізькій області звернула увагу на численні помилки ДВК, які не матимуть значного впливу на результати голосування, однак протоколи цих комісій не приймали з першого разу. Зокрема, це випадки, коли недійсні бюлетені записувалися до тих, що не підлягають врахуванню, або випадки з неточними даними при підрахунку. За таких обставин територіальні виборчі комісії відправляли дільничні виборчі комісії на уточнення. Спостерігачі ОПОРИ фіксували випадки, коли одні й ті ж самі ДВК  поверталися 5 разів із уточненими протоколами. При цьому оформлення виборчої документації було помічено, зокрема, й у приміщенні, де знаходиться ТВК, що суперечить нормам Виборчого кодексу України. Разом із тим, координаторка спостереження висловила припущення, що 27 жовтня ТВК завершать прийом виборчої документації від ДВК відповідно до офіційних вимог.

Під час пресконференції представниця ОПОРИ звернула увагу на ТВК, де помічені ознаки порушень. Про одну з таких, розташовану в місті Енергодар, вона зазначила: «Проблеми почалися з того, що ДВК до ранку не звозили свої документи, а Енергодарська міська ТВК оголосила перерву, її члени пішли по домівках, що є порушенням законодавства, бо засідання має бути безперервним. Наші спостерігачі звернулися за номером «102» до поліції. Поліція миттєво зреагувала. Всіх членів територіальної виборчої комісії повернули. Коли приїхала поліція, то з’ясувалося, що були члени ДВК, які готові приїхати здавати протоколи, але їм сказали не приїздити».

Станом на 15.50 27 жовтня Енергодарська міська ТВК завершила прийом виборчої документацію від всіх 22 дільничних виборчих комісій міста Енергодар.

Коментуючи події у місті Бердянськ координаторка спостереження за виборами в Запорізькій області зазначила: «Там також територіальна виборча комісія хотіла закрити засідання і розійтись. Власне, вони це і зробили. Наш омбудсмен, який знаходиться в Бердянську, звернувся до поліції. Поліція миттєво відреагувала та повернула всю ТВК, щоб вона продовжила своє безперервне засідання».

На пресконференцію ОПОРИ завітав начальник Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області, начальник слідчого управління, полковник поліції Олег Григоров. Він нагадав, що 25 жовтня в день голосування вони зареєстрували 229 заяв та повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства, які внесли до єдиного обліку, було складено 28 адмінпротоколів. 26 жовтня зареєстровано 85 заяв та повідомлень, відкрито 2 кримінальних провадження у зв’язку з ухиленням членів Енергодарської та Бердянської міських ТВК виконувати свої обов’язки, що перешкоджає підрахунку голосів. 

Також Олег Григоров підсумував: «Наразі у нас 44 кримінальних провадження залишилось пов’язаних із порушенням виборчого процесу. Всі ці провадження заслухані, надані їм вказівки і за кожним визначенні строки прийняття рішення. Звичайно, не всі провадження підуть до суду, оскільки в їхніх рамках проводилася певна робота і згодом буде прийняте рішення про їхнє закриття відповідно до вимог чинного законодавства».

Із повним перебігом пресконференції можна ознайомитися на сторінці Facebook Запорізької регіональної дирекції Національної суспільної телерадіокомпанії України.

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.