На Прикарпатті триває прийом протоколів територіальними виборчими комісіями. Найповільніше процес відбувається в Івано-Франківській та Коломийській районних ТВК.

Станом на 15:00 27 жовтня Івано-Франківська обласна територіальна виборча комісія прийняла протоколи із підсумками голосування на виборах депутатів обласної ради від ТВК. Після розгляду протоколів та виявленні недоліків обласна територіальна виборча комісія зобов’язала Верхнянську, Угринівську, Єзупільську, Лисецьку, Рожнівську, Брошнів-Осадівську ТВК скласти протоколи із позначкою «Уточнений». Прийняли протоколи від Ворохятнської, Обертинської та Ямницької територіальних виборчих комісій.

Івано-Франківська міська ТВК отримала протоколи від 29 дільничних виборчих комісій із 125 ДВК. П’ять ДВК відправили для складання протоколу із позначкою «Уточнений», а на двох дільницях голоси мають перерахувати.

Івано-Франківська районна ТВК прийняла протоколи із підсумками голосування на виборах Івано-Франківської районної ради від Ямницької та Єзупільської для встановлення результатів.

Коломийська міська ТВК прийняли протоколи з усіх 40 дільничних виборчих комісій. Коломийська районна ТВК ще не отримувала протоколи щодо підсумків голосування від міських, сільських, селищних комісій.

Надвірнянська міська ТВК прийняла протоколи із 14 ДВК: шість відправили на складання протоколу із позначкою уточнений, три відправлено на перерахунок.

Калуська міська ТВК уточнюватиме дані із двох ДВК із 44. Калуська районна ТВК прийняла протоколи лише у трьох ТВК - Новицької, Верхнянської, Брошнів-Осадівської і всі три відправила на доопрацювання.

Косівська міська ТВК прийняла протоколи про підрахунок голосів від 13 ДВК із 20 ДВК. Косівська районна ТВК отримала протоколи від однієї територіальної виборчої комісії – Рожнівської.

Відповідно до частини 1 статті 254 Виборчого кодексу, з моменту закінчення голосування територіальна виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів.

Нагадаємо, що відповідно до частини 7 статті 254 Виборчого кодексу України, у разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці виправлень, помилок, неточностей, які можливо усунути без повторного підрахунку голосів, територіальна виборча комісія своїм рішенням може зобов’язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з позначкою "Уточнений", про що зазначається у протоколі засідання територіальної виборчої комісії.

Частина 12 статті 254 Виборчого кодексу України передбачає, що повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у відповідному виборчому окрузі з відповідних місцевих виборів здійснюється територіальною виборчою комісією після розгляду і прийняття протоколів та інших документів від усіх дільничних виборчих комісій. У повторному підрахунку територіальною виборчою комісією голосів виборців на виборчій дільниці мають право брати участь усі члени цієї дільничної виборчої комісії і можуть бути присутніми кандидати в депутати, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, їх довірені особи. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)