Станом на 16:00 27 жовтня на Закарпатті Мукачівська ТВК призначила перерахунок голосів на дев’яти дільницях. Крім того, стало відомо, поліція порушила справу за фактом, що ця ж комісія відмовилася приймати документацію від ДВК у вівторок, 26 жовтня.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, станом на 15:00 27 жовтня Мукачівська міська ТВК прийняла документацію від 33 із 53 ДВК. Також ця комісія прийняла рішення щодо перерахунку голосів на 9-ти ДВК. Перерахунок має розпочатися одразу після того, як комісія закінчить приймати виборчу документацію від інших дільниць.

Відомо, щодо за фактом дій керівництва Мукачівської ТВК порушено кримінальне провадження за частиною 5 статті 157 Кримінального кодексу України – ухилення члена виборчої комісії від виконання своїх обов’язків у роботі комісії без поважних причин, що призвело до неможливості роботи виборчої комісії. Як йдеться у повідомленні поліції, територіальна виборча комісія відмовилася приймати виборчу комісію від членів ДВК, що прибули, натомість оголосила перерву в роботі на невизначений термін.

За цією ж статтею порушено кримінальне провадження і щодо членів однієї із дільниць Ужгорода, які взагалі припинили підрахунок голосів та, покинувши усю виборчу документацію на дільниці, в тому числі і бюлетені, розійшлися.

Станом на 16:00 на Закарпатті триває прийом виборчої документації Ужгородською та Мукачівською міськими територіальними виборчими комісіями від представників дільничих виборчих комісій.

Також відомо, що перерахунок голосів призначено у селі Колодне Тячівського району щодо ДВК №210519.

Як інформує спостерігач ОПОРИ, представники партії ВО «Батьківщина» подали скаргу до Рахівської міської ТВК із вимогою перерахунку на трьох дільницях громади. Станом на 16:00 рішення щодо цієї скарги не прийнято.

Як інформує спостерігачка ОПОРИ із засідання Воловецької селищної ТВК, там один із кандидатів партії «Слуга народу» вимагав перерахунку на одній із шести ДВК Воловецької громади, а саме – на дільниці села Гукливе. Комісія таку скаргу відхилила.

Відповідно до частини 9 статті 254 Виборчого кодексу України, за наявності заяв або скарг, підтверджених відповідно оформленими актами, складеними кандидатами у депутати, кандидатами на посаду сільського, селищного, міського голови, їх довіреними особами, уповноваженими особами організацій партій, офіційними спостерігачами, виборцями, про порушення вимог цього Кодексу під час проведення голосування та/або підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, що ставлять під сумнів результати підрахунку голосів виборців на цій виборчій дільниці, територіальна виборча комісія може прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)