Міністерство закордонних справ України надіслало офіційну ноту угорській стороні та звернулось до правоохоронних органів України із проханням дати правову оцінку діям Державного секретаря Канцелярії Прем'єр-міністра Угорщини з питань національної політики Яноша Арпада Потапі.

Про це говориться у відповіді МЗС на звернення ОПОРИ.

"МЗС України поділяє висловлену у Вашому листі позицію щодо наявних ознак політичної агітації у діях Я.А. Потапі, які суперечать пункту 1 статті 57 Виборчого кодексу України. МЗС неодноразово застерігало угорську сторону від подібних кроків, які є втручанням у внутрішні справи України. Після візиту Я.А. Потапі МЗС надіслало офіційну ноту угорській стороні та звернулося до правоохоронних органів України із проханням дати правову оцінку діям угорського посадовця. Дякуємо Всеукраїнській громадській організації "Громадянська мережа "ОПОРА" за привернення уваги до даної ситуації", - зазначено у листі за підписом директора Другого територіального департаменту Василя Зварича. 

Нагадаємо, 8-9 жовтня Державний секретар Угорщини з питань національної політики Янош Арпад Потапі під час візиту до Закарпаття, зокрема деяких об’єктів в Ужгороді, Ужгородському та Берегівському районах, здійснив агітацію на користь політичної партії “КМКС “Партія угорців України”. Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала ряд фактів, що свідчать про порушення вимог українського законодавства, та звернулась до Міністерства закордонних справ надати оцінку діям представника високого рангу державного корпусу зарубіжної країни щодо дотримання ним законодавства України у сфері виборів та вжити заходів, передбачених законодавством, у межах компетенції Міністерства закордонних справ України.

Пунктом 1 частини 1 статті 57 Виборчого кодексу встановлена пряма заборона участі у передвиборній агітації іноземцям та особам без громадянства, у тому числі шляхом журналістської діяльності чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки кандидата (кандидатів) або суб'єкта їх висування.