Сьогодні, 26 жовтня, Хустська міська територіальна виборча комісія прийняла рішення про повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці №210656, що знаходиться у Нижньому Селищі. За інформацією спостерігача ОПОРИ, на ТВК наразі вже розпочали повторний підрахунок голосів.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, причина повторного підрахунку голосів на дільниці -  упаковка виборчої документації була пошкоджена, підрахунки не сходилися, підсумкові протоколи містили виправлення. Крім цього, на деяких з протоколів був відсутній підпис голови комісії, а один протокол члени ДВК не заповнили. За словами голови ДВК, проблеми із заповненням документації виникли через некомпетентність секретаря комісії, а підписати протокол голова «просто не встигла».

«Результати голосування на цій ДВК можуть вирішити, хто стане міським головою, адже, за попередньою інформацією, чинний міський голова, кандидат-самовисуванець Володимир Кащук та чинний депутат облради, кандидат від партії «Слуга народу» Василь Губаль, мають приблизно однакову кількість голосів», - зауважує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області.

Станом на 18.00 перерахунок тривав і, як відзначає спостерігач ОПОРИ, після підрахунку голосів за кандидатів до Закарпатської обласної ради уповноважені члени комісії почали рахувати бюлетені одразу міського голови, пропустивши перерахунок кандидатів до Хустської районної ради.

Повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у відповідному виборчому окрузі з відповідних місцевих виборів здійснюється територіальною виборчою комісією після розгляду і прийняття протоколів та інших документів від усіх дільничних виборчих комісій відповідно до частини 12 статті 254 Виборчого кодексу України.

Згідно з частиною 10 статті 254 Виборчого кодексу у разі наявності акта або письмової заяви осіб, зазначених у частині першій статті 253 цього Кодексу, про порушення вимог цього Кодексу під час транспортування протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці та інших документів до територіальної виборчої комісії територіальна виборча комісія може, а в разі наявних ознак розпечатування пакетів із запакованими документами, а також у разі неможливості усунення без перерахунку бюлетенів неточностей у протоколі дільничної виборчої комісії - зобов'язана прийняти рішення про повторний підрахунок голосів виборців на цій дільниці.

Прийняття рішення територіальною виборчою комісією про проведення повторного підрахунку голосів у разі виявлення порушення цілісності пакетів із запакованими документами, а також у разі неможливості усунення без перерахунку бюлетенів неточностей у протоколі дільничної виборчої комісії після прийняття виборчих документів від дільничної виборчої комісії не допускається.

 

 Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)