Спостерігачі ОПОРИ в Одеській області продовжують моніторити процес підрахунку голосів на виборчих дільницях. При цьому спостерігачі фіксують процедурні порушення.  

На виборчій дільниці №510197 (с. Петрівка Старокозацької сільської громади)  члени дільничної виборчої комісії не заповнювали протоколи про підрахунок голосів одразу, не рахували бюлетені вголос та не здійснювали підрахунок контрольних талонів. Також невикористані бюлетені спочатку були погашені, а потім підраховані.

Нагадаємо, згідно з ч. 27 ст. 250 Виборчого кодексу під час підрахунку виборчих бюлетенів визначений виборчою комісією член комісії рахує виборчі бюлетені вголос. Згідно з ч. 10 цієї ж статті дільнична виборча комісія підраховує невикористані виборчі бюлетені. Кількість таких бюлетенів оголошується головою і заноситься секретарем комісії до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Невикористані виборчі бюлетені погашаються шляхом відокремлення правого нижнього кута бюлетеня. Погашені невикористані виборчі бюлетені разом з бюлетенями, зіпсованими виборцями під час їх заповнення і повернутими членам дільничної виборчої комісії, які їх видавали, запаковуються. На пакеті робиться напис «Невикористані виборчі бюлетені», зазначаються назва місцевих виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, кількість запакованих виборчих бюлетенів, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії.

На виборчій дільниці №511266 (вул. Дворянська, 2, м. Одеса) підрахунок бюлетенів здійснювали кілька членів комісії. Таку ж ситуацію ОПОРА зафіксувала на дільниці №510151 (смт Раухівка, Березівський район) та на дільниці №511371 (вул. Марсельська, 6, м. Одеса).

Згідно з абз. 2 ч. 27 ст. 250 Кодексу під час підрахунку виборчих бюлетенів визначений виборчою комісією член комісії рахує виборчі бюлетені вголос.

На дільниці №510693 (с. Кароліно-Бугаз) дільнична виборча комісія не здійснила підрахунок, за яким визначається кількість виборців, які взяли участь у голосуванні.

Водночас згідно з ч. 27 ст. 250 Кодексу встановлена у підсумку підрахунку кількість є кількістю виборців, які взяли участь у голосуванні. Ця кількість оголошується і заноситься секретарем комісії до відповідного протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів.

Окрім цього, підрахунок голосів на виборах до Білгород-Дністровської районної ради та Кароліно-Бугазької сільської ради члени ДВК здійснювали гуртом, а не визначений член ДВК. Також комісія не заповнювала одразу протоколи про підрахунок голосів з виборів Одеської обласної та Білгород-Дністровської районної рад та оголосила перерву в засіданні.

На виборчій дільниці №510950 (м. Білгород-Дністровський) протокол про підрахунок голосів спочатку заповнювався олівцем. Також комісія здійснювала опрацювання контрольних талонів до опрацювання невикористаних бюлетенів

Згідно з ч. 10 ст. 250 Кодексу дільнична виборча комісія підраховує невикористані виборчі бюлетені. Кількість таких бюлетенів оголошується головою і заноситься секретарем комісії до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Згідно з ч. 12 цієї ж статті  дільнична виборча комісія підраховує кількість контрольних талонів виборчих бюлетенів з підписами виборців та членів виборчої комісії, які їх видавали, окремо з кожних місцевих виборів та по кожному виборчому округу, в яких проводилося голосування на виборчій дільниці. Кількість таких талонів оголошується.

Також згідно з ч. 5 ст. 121 Кодексу забороняється заповнення протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці олівцем, а також внесення до них будь-яких виправлень без відповідного рішення комісії.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.