Спостерігачі ОПОРИ перебувають у стінах Броварської міської ТВК, де відбувається прийом документації із виборчих дільниць. Як вдалося їм зафіксувати – деякі члени комісій не запаковують відповідним чином виборчу документацію, а згортають їх і транспортують до ТВК. Протоколи і бюлетені деяких комісій стоять в коробках на сходах та у відкритих пакетах.

26 жовтня, станом на 14:00 до Броварської міської ТВК продовжує надходити виборча документація з дільниць. За словами спостерігачки ОПОРИ, одна із ДВК не запакувала бюлетені в спецпакети, а згорнула їх в трубочку і заклеїла, склала до мішка і привезла до міської ТВК  в такому виглядві. На запитання, чому саме так вирішили діяти, відповіли – на дільниці закінчилися пакети та скотч. Броварська міська ТВК прийняла таке пакування належним.

У цій же будівлі спостерігач ОПОРИ помітив на сходах чоловіка з коробками та спецпакетами для транспортування виборчої документації. Як вдалося дізнатися – він голова виборчої комісії №321258 Сергій Начеса (субєкт подання – політична партія «За майбутнє»). На відео ОПОРИ помітно, що чоловік здійснює  певні маніпуляції із спецпакетами. На запитання спостерігача, що саме голова комісії робить, відповів – дізнався, як правильно заклеювати пакети із документами і нині це робить. На зауваження спостерігача ОПОРИ, що такі дії треба виконувати у приміщенні виборчої дільниці  і йому варто повернутися туди, голова комісії не відреагував. По тому спостерігач ОПОРИ викликав до приміщення Броварської міської ТВК правоохоронців. За фактом ймовірного порушення закону поліція склала протокол про вчинення кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 7 ст. 251 Виборчого кодексу України, перший і другий примірники протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів у відповідному виборчому окрузі, а за наявності - і відповідні примірники протоколу з позначкою "Уточнений", акт про видачу копій протоколу, складений відповідно до частини дев’ятої цієї статті, запаковуються. На пакеті робиться напис "Протокол про підрахунок голосів", зазначаються назва місцевих виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії. Третій примірник протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, поданих на відповідних місцевих виборах у відповідному виборчому окрузі, а також протоколу з позначкою "Уточнений" (у разі його складання) зберігається у секретаря дільничної виборчої комісії, четвертий примірник (з позначкою "Уточнений" у разі його складання) - невідкладно вивішується для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії.

У випадку виявлення ознак розпакованих пакетів з протоколами ТВК повинна прийняти рішення про перерахунок бюлетенів на цій виборчій дільниці. Також не закриті пакети можуть бути свідченням складання протоколів не на засіданні або внесення неправдивих відомостей до протоколів (частина 1 та 2 статті 158-3 КК).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)