Підрахунок голосів виборців на дільниці № 560782, що знаходиться у Сарнах ще не розпочався, однак спостерігач ОПОРИ помітив, що відповідні протоколи комісії уже підписані.

На виборчій дільниці № 560782, яка знаходиться за адресою м. Сарни, вулиця Ковельська, 16 спостерігач ОПОРИ виявив, що протоколи про підрахунок голосів на виборчій дільниці підписані ще до закінчення голосування на виборчій дільниці.

Спостерігач ОПОРИ зафіксував, що на протоколах є підписи голови, заступника, секретаря, членів комісії, кандидата в депутати та офіційних спостерігачів.

За цим фактом спостерігач повідомив поліцію. Наразі на місці працює слідчо-оперативна група.

Частина 1 статті 158-3 Кримінального кодексу України передбачає, що підписання головою, заступником голови, секретарем, іншим членом виборчої комісії, комісії референдуму протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці або дільниці з референдуму, протоколу про підсумки голосування в межах відповідного виборчого округу, округу з референдуму чи про результати виборів або референдуму до остаточного заповнення протоколу, а також підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії або комісії з референдуму карається позбавленням волі на строк від двох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Частина 4 вищевказаної статті кодексу вказує, що дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені повторно чи за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або якщо такі дії призвели до неможливості проведення підрахунку голосів на виборчій дільниці чи дільниці з референдуму, встановлення підсумків голосування у відповідному виборчому окрузі чи окрузі з референдуму, встановлення результатів виборів або референдуму чи до визнання голосування на виборчій дільниці або дільниці референдуму недійсним, - караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.