Спостерігачі ОПОРИ у Сумській області зафіксували випадки агітації у день голосування. Переважно йдеться про залишки зовнішньої реклами, яку не було вчасно прибрано, як того вимагає законодавство.

Зокрема, матеріали зовнішньої реклами було зафіксовано у місті Шостка по вулиці Марата. Вони закликають голосувати за кандидата у міські голови від партії «За майбутнє» та за депутата до міської ради Шостки від «Нашого Краю».

Крім того, у місті Охтирка навіть у день голосування на електроопорах були розміщені агітаційні матеріали кандидатів від партій «Сила і Честь», «Слуга Народу» та «За майбутнє», що становить не тільки порушення заборони агітації у день голосування, а і порушення правил благоустрою.

Залишки матеріалів передвиборчої агітації фіксувались також у місті Ромни. Зокрема, на деревах були закріплена політична реклама кандидата від партії «Свобода».

Також у Ромнах зробили спроби замаскувати політичну агітацію, пошкодивши білборди або замалювавши фарбою написи на них – так вчинили з агітацією партій «Слуга народу» та «Сила людей».

У Сумах передвиборчу агітацію не усунули з прибудинкових дошок оголошень.

Нагадаємо, що відповідно до частини 14 статті 57 Виборчого кодексу України, публікація агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, поширення виборчих листівок, розклеювання виборчих плакатів, публічні заклики голосувати за чи проти кандидатів, партій (організацій партій), розповсюдження політичної реклами з часу припинення передвиборної агітації забороняються. Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п’ятниці, що передує дню виборів чи дню повторного голосування, відповідними службами місцевих органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування.

Відповідно до ч. 1 ст. 212-10 Кодексу України про адміністртивні правопорушення України проведення агітації поза строками тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.