Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як члени ДВК виборчої дільниці № 531192 заповнюють протоколи олівцем. Крім того, окремі члени комісії працюють без захисних масок.

У Полтаві, на виборчій дільниці № 531192 (вул. Б. Хмельницького, 9), представники ОПОРИ зафіксували, як членкиня ДВК заповнює протоколи за допомогою олівця.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області говорить: «Згідно з ч. 8 ст. 255 Виборчого кодексу України, забороняється заповнення протоколу про підсумки голосування олівцем, внесення до нього без відповідного рішення територіальної виборчої комісії будь-яких виправлень, а також підписувати його та засвідчувати печаткою територіальної виборчої комісії до остаточного заповнення».

Крім того, спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як кілька членів ДВК виборчої дільниці № 531192 працюють без захисних масок. Хоча інструкція ЦВК вказує на те, що особи, які забезпечують виборчий процес та перебувають у приміщенні виборчої комісії або приміщенні для голосування, зокрема: члени комісії, офіційні спостерігачі, поліцейські, працівники органів, закладів, установ, на території яких розташовані приміщення для голосування та приміщення виборчих комісій, інші особи, які забезпечують виборчий процес, зобов’язані бути одягненими у захисну маску (респіратор без клапану видиху) та/або захисний щиток.

Заповнення протоколу олівцем є процедурним порушенням, проте може свідчити про підготовку до внесення до протоколу неправдивих відомостей (частина 2 статті 158-3 КК).

Нагадаємо, що вдень 25 жовтня на цій же дільниці спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як виборці голосували на підвіконні. Також тут в одній кабінці одночасно голосували двоє осіб, а члени ДВК намагалися вилучити зі згаданої дільниці спостерігача Громадянської мережі ОПОРА.

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.