Станом на 22:00 в Київській області відкрито щонайменше 2 кримінальних провадження й складена низка адмінпротоколів, що пов’язані з порушенням виборчого процесу під час проведення місцевих виборів. Про це повідомляє Броварський відділ поліції, що на Київщині.

Інциденти сталися у день голосування на місцевих виборах, 25 жовтня. Про встановлений факт порушення із бюлетенями мережа ОПОРА повідомляла раніше. Тоді спостерігач ОПОРИ виявив факт нумерації бюлетенів на дільниці №321218, що у Броварах на Київщині. Додаткові позначки помічені на бюлетенях й контрольних талонах для голосування за кандидата на міського голову Броварів та депутатів міської ради. Про цей факт поставлено до відома членів виборчої комісії.

По тому повідомлення за даним фактом надійшло до Броварського відділу поліції,  слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 159 Кримінального кодексу України «Порушення таємниці голосування,  вчинене членом виборчої комісії або комісії з референдуму чи іншою службовою особою з використанням свого службового становища». Досудове розслідування триває.

Порвала виборчий бюлетень і постане перед судом. У Броварах на Київщині на одній із виборчих дільниць, жінка, перебуваючи у нетверезому стані порвала бюлетені. На інцидент відреагували поліцейські, які чергували на даній дільниці, спільно із членами дільничної виборчої комісії затримали правопорушницю. На жінку складено адміністративний протокол за ст. 212-23 КУпАП (Пошкодження, приховування, знищення свого виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі або винесення його за межі приміщення для голосування).

Голос виборця за 200 гривень. Саме стільки пропонувала виборцям броварчанка за відданий голос за одного із кандидатів зазначених у бюлетені, по тому виборці мали пред’явити світлину бюлетеня. За цим фактом Броварська поліція відкрила кримінальне провадження, після звернення до них одного із виборців. Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 160 Кримінального кодексу України «Підкуп виборця, учасника референдуму». Триває досудове розслідування, зловмисницю затримали.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)