Спостерігачі ОПОРИ фіксують виборчі дільниці, які не обладнані для вільного доступу маломобільних груп населення. На окремих дільницях відсутні пандуси, а деякі дільниці, всупереч офіційним даним, розміщуються на 2 поверсі будівель без ліфтів.

За адресою м. Суми, вул. Заливна, 25 (школа № 29, фойє) зареєстровано чотири виборчих дільниці – 591015, 590930, 590931, 590932. Всі вони є великими – на кожній з них має проголосувати від 1944 до 2232 виборців. Як зафіксували спостерігачі ОПОРИ, дві з цих дільниць розташовано на 2 поверсі, щоб дістатись до нього потрібно подолати кілька десятків сходинок. При цьому у будівлі відсутні як пандуси до 2 поверху, так і ліфт. Варто зауважити, що вхід до школи пандусами обладнаний.

Крім того, спостерігачі ОПОРИ зафіксували і інші випадки недотримання вимог щодо доступності виборчих дільниць. Зокрема, на виборчій дільниці № 590283, яка розташована у селі Зазірки Кролевецького району, відсутній пандус при вході до приміщення. На цій виборчій дільниці має проголосувати 259 осіб.

Відсутність пандусів також зафіксовано на виборчій дільниці № 590309, яка розміщена у селі Гарбузівка на Лебединщині. На цій виборчій дільниці зареєстровано 265 виборців.

Так само не обладнана пандусом виборча дільниця № 590608, що розташовується по вулиці Центральна, 1 у селі Могриця (Сумський район). На цій виборчій дільниці має проголосувати 560 виборців.

Майже недоступною для маломобільних груп населення є виборча дільниця № 590632 за адресою вулиця Соборна, 32 у селищі Хотінь. За цією дільницею закріплений 1791 виборець.

Ще одна виборча дільниця, непристосована для голосування маломобільних груп населення, розміщена за адресою вулиця Перемоги, 2 у місті Охтирка. На виборчій дільниці № 590813 зареєстрований для голосування 2041 виборець.

Як повідомила громадська омбудсменка із захисту виборчих прав у Сумській області, доступність виборчих дільниць варто інспектувати у темний час доби. “По-перше, освітлення. Якщо навіть і є пандус, то він мало освітлений, і через це звичайно ж дуже важко дістатися до самої дільниці.”Так само обмудсменка зауважила, що, незважаючи на те, що х міською владою давно велись розмови щодо облаштування вказаної дільниці хоча б тимчасовими пандусами, наразі цього зроблено не було.

Нагадаємо, що відповідно до статті 62 Виборчого кодексу України, з метою створення належних умов для особистого голосування виборця з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) такий виборець в приміщенні для голосування забезпечується розумним пристосуванням (допоміжними засобами) у порядку та випадках, визначених Центральною виборчою комісією. Подібні положення зафіксовані також у пункті 3 Додатку 2 до Постанови ЦВК «Про вимоги до приміщень виборчих комісій та приміщень для голосування, нормативи облаштування приміщень дільничних виборчих комісій і приміщень для голосування, перелік та норми забезпечення виборчих комісій транспортними засобами, засобами зв’язку, обладнанням, інвентарем, іншими матеріальними цінностями, види послуг і робіт, закупівля яких може здійснюватися окружними та територіальними виборчими комісіями за рахунок коштів Державного бюджету України, відповідного місцевого бюджету для організації підготовки і проведення відповідних виборів»: приміщення територіальних виборчих комісій повинні відповідати встановленим законодавством України вимогам щодо санітарних і технічних норм, державним будівельним нормам, зокрема щодо безперешкодного доступу для осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) та інших маломобільних груп населення, а також бути забезпечені безперебійним електропостачанням, обладнані засобами протипожежної безпеки.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.