24 жовтня, в день тиші, ОПОРА помітила на стовпах, сміттєвих баках, дошках оголошень біля під’їздів житлових будинків, на вікнах не зняті листівки, на білбордах приховану агітацію, а також зафіксувала зустріч одного з кандидатів із виборцями.

Так, у Миколаєві були помічені листівки партій «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу». На білбордах по місту Миколаєву та Вознесенську ОПОРА зафіксувала приховану агітацію з таки написами: «ПРОголосуй», «Зробимо місто кращим» з логотипом партії «ОПЗЖ», «YES», «Приходь та вирішуй».

Також ОПОРІ стало відомо про зустріч кандидата в депутати Миколаївської міської ради від партії «Миколаївці» Владислава Єнтіна з виборцями поблизу будинку на вулиці Самойловича.

«Законодавством забороняється прихована агітація, але не передбачено, хто має встановлювати цей факт. Наразі ця норма не працює», − коментує  координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Відповідно до частини 5 статті 51 Виборчого кодексу України прихована передвиборна агітація, а також розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації, не позначеної відповідно до вимог цього Кодексу, забороняються.

Згідно з частиною 14 статті 57 Кодексу публікація агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, поширення виборчих листівок, розклеювання виборчих плакатів, публічні заклики голосувати за чи проти кандидатів, партій (організацій партій), розповсюдження політичної реклами з часу припинення передвиборної агітації забороняються. Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п'ятниці, що передує дню виборів чи дню повторного голосування, відповідними службами місцевих органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування.

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.