Спостерігачі ОПОРИ отримали кілька скарг щодо того, що на окремих виборчих дільницях Роменщини та Конотопщини бракує інформаційних плакатів. Члени ДВК пояснюють, що не отримали відповідні плакати від ТВК.

Спостерігачі ОПОРИ отримали скарги щодо того, що на окремих виборчих дільницях Роменського та Конотопського районів бракує виборчих плакатів. Зокрема, на виборчій дільниці №590776, яка знаходиться в місті Конотоп, проспект Миру, 38 (2027 зареєстрованих виборців) серед інформаційних плакатів відсутній плакат партії «Самопоміч».

Очільниця відповідної ДВК  пояснила, що «При одержанні інформаційних буклетів від територіальної виборчої комісії організації «Самопоміч» не було. У нас офіційний спостерігач зверталася з цього приводу, ми з нею подивилися всі буклети, але жодного буклета «Самопомочі» не було».

На відсутність інформаційних плакатів скаржились також у Роменському районі. Наприклад, на дільницях були відсутні плакати про кандидатів на посаду міського голови. Очільниця Роменської міської ТВК Надія Лавриненко заявила, що «відповідно до Виборчого кодексу, стаття 233, пункт 9, інформаційні плакати на виборах сільських, міських, селищних рад, територіальних громад та сільських, селищних, міських голів не виготовляються».

На окремих виборчих дільницях виникли проблеми із розміщенням інформаційних плакатів. Тому ту частину плакатів, для яких не знайшлось місця на стендах чи стінах виборчої дільниці, розташували стопкою на столі (виборча дільниця № 590975, м. Суми) або на паркані поблизу виборчої дільниці (ВД № 590427, с. Климентове)

Нагадаємо, що відповідно до статті 233 Виборчого кодексу України, інформаційні плакати організацій партій - суб’єктів виборчого процесу передаються відповідним дільничним виборчим комісіям разом із виборчими бюлетенями. При цьому відповідальність за збереження інформаційних плакатів організацій партій покладається на дільничні виборчі комісії. Інформаційні плакати на виборах депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) та сільських, селищних, міських голів не виготовляються.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.