На дільниці № 350271, що знаходиться в селі Українка Кропивницького району, перешкоджали роботі спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА. Зокрема, заборонили фото та відеозйомку на території дільниці та відмовилися надати для ознайомлення вранішній протокол.

У спостерігачів ОПОРИ виникла підозра, що члени ДВК заповнювали протоколи підсумкового засідання. Адже на прохання показати, що вони пишуть, члени комісії почали погрожувати спостерігачам та намагались заборонити відеозйомку. За даними фактами спостерігачі ОПОРИ написали заяву в правоохоронні органи.

Натомість члени ДВК звернулися до правоохоронців із заявою, що спостерігачі заважали роботі дільничної виборчої комісії.

Згідно з пунктом 4 частиною 9 статті 60 Виборчого кодексу України офіційний спостерігач має право здійснювати фото-, відеозйомку та аудіозапис без порушення при цьому таємниці голосування виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)