На одній з дільниць у Запоріжжі членкиня відмовилася від виконання своїх обов’язків. Причиною цього стала її суперечка із іншими членами ДВК.

25 жовтня під час роботи виборчої дільниці № 230838 членкиня ДВК Наталія Моісеєнко покинула своє робоче місце.

ОПОРА звернулася за коментарем до голови цієї комісії Ірини Манойлової. Вона зазначила, що згадана особа спізнилася на засідання комісії, заважала працювати колезі на дільниці і вимагала, щоб їй надали автівку для голосування за місцем проживання. Після цього пані Наталія поскаржилася на ставлення до себе і пішла з приміщення, де проходило голосування.

Як повідомила голова комісії, після закриття дільниці на вечірньому засіданні комісії складуть офіційний документ про те, що членкиня ДВК відмовилася від виконання своїх обов’язків.

Також ОПОРА зв’язалася із Наталією Моісєнко. В телефонній розмові вона повідомила, що після того як знайшла розбіжності у виборчих списках із даними у паспорті виборця, то відчула тиск від інших членів комісії. За її словами, колеги мотивувала її видати бюлетень попри можливі неточності в інформації. Внаслідок цього вона помилково поставила відмітку у документації. Конфлікт, що стався через це, змусив її піти з дільниці.

Відповідно до п.1, 9 ч.4 ст. 208 Виборчого кодексу України повноваження члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково зокрема з таких підстав: особистою заявою про складення повноважень члена комісії систематичним невиконанням покладених на нього обов’язків або одноразовим грубим порушенням ним законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду або рішеннями виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад), двома і більше неявками на засідання виборчої комісії без поважних причин або неявкою на засідання виборчої комісії у день голосування З цих підстав повноваження члена виборчої комісії припиняються з моменту прийняття рішення про дострокове припинення його повноважень виборчою комісією, яка її утворила.

Відповідно до ст. 212-23 Кодексу України про адміністративні правопорушення України пошкодження, приховування, знищення виборцем, учасником референдуму свого виборчого бюлетеня або бюлетеня для голосування на референдумі, або винесення його за межі приміщення для голосування - тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)