У день голосування чернівчанам телефонує бот, який від імені кандидата в очільники Чернівців від партії «Слуга народу» Віталія Другановського пропонує прийти на вибори та проголосувати.

Бот із закликом прийти проголосувати телефонує чернівчанам і говорить: «Це Віталій Другановський. У Вас є хвилинка? Скажіть, будь ласка, Ви вже були сьогодні на виборчій дільниці?» Коли відповів, що не був, то бот говорить наступне: «Саме Ваш вибір сьогодні визначить долю міста на найближчі п’ять років. Дуже важливо прийти сьогодні на свою дільницю і проголосувати. А якщо Ви знаєте, хто з Ваших друзів або знайомих ще не був на дільниці, будь ласка, приведіть його теж. Ваш Віталій Другановський».

Колишньому довготерміновому спостерігачу ОПОРИ та громадському активісту Тарасу Руснаку зателефонували із номера телефону +380678230656 та запропонували  прийти на вибори від імені Віталія Другановського.

«Зателефонував мені сьогодні о 12:59 бот і представився Віталієм Другановським. Питав, чи я вже проголосував. Я сказав, що ні і він закликав мене проголосувати, а також загітувати п’ять друзів проголосувати і наголосив, що від нашого вибору залежить доля», - розповів Тарас Руснак.

Керівник обласного штабу «Слуги народу» у Чернівецькій області Микола Гуйтор  розповів у коментарі ОПОРІ: «Ми не маємо інформації про ці телефонні дзвінки і не маємо поняття, хто телефонував, штаб цього не робив. Віталій Валерійович телефонував виключно своїм друзям і близьким нещодавно».

"Різного роду обдзвони і смс-повідомлення з закликом не забути про день виборів та згадкою імені кандидата є досить поширеною технологією. Така згадка прізвища та імені кандидата в день голосування містить ознаки прихованої агітації, за що передбачена адміністративна відповідальність за частиною 1 cтатті 212-10 КУпАП, проте встановити, хто саме здійснює такого роду дії в телефонному режимі дуже важко, знаття інформації з каналів зв'язку можливе лише в межах кримінального провадження, за ухвалою суду, а не в ході провадження про адміністративні правопорушення, тому штаби кандидатів зазвичай не беруть на себе відповідальність за проведення обдзвонів чи смс-розсилки",- зазначає юристка ОПОРИ Ольга Коцюруба

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)