У Нововолинську на дільниці №071110 виборець хотів винести за її межі  2 бюлетені, однак його дії зупинили. Тож чоловік також опустив ці бюлетені у скриньку.

Голова ДВК дільниці №071110 Людмила Стрижачук повідомила ОПОРІ, що виборець хотів винести два бюлетені – 2 він опустив у скриньку, а 2 – поклав собі у кишеню.

«Добре, що представники ДВК разом зі спостерігачами і кандидатами побачили і зупинили. Він пручався, але потім зіжмакані бюлетені таки кинув в урну. Пояснив свою поведінку тим, що не хоче голосувати за жодного кандидата, а позначки «ні за кого» немає в бюлетенях», - зазначила вона.

Опісля чоловікові пояснили, що просто забрати бюлетень і піти з ним не можна. Натомість чоловік може, наприклад, закреслити бюлетень, чи написати на ньому «ні за кого» і кинути в скриньку. Чоловік погодився, тож зрештою вчинив відповідні дії, кинув бюлетені у скриньку та покинув дільницю.

«На місці події працюють правоохоронці, встановлюють обставини», – зазначила ОПОРІ речниця Головного управління Нацполіції області Ольга Бузулук.

Відповідно до частини 5 статті 248 Виборчого кодексу України  виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб. Виборець, який внаслідок порушення здоров'я (у зв'язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров'я, віком) не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача.

Пошкодження, приховування, знищення виборцем, учасником референдуму свого виборчого бюлетеня або бюлетеня для голосування на референдумі, або винесення його за межі приміщення для голосування відповідно до 212-23 КУпАП тягнуть за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 1700 до 3400 грн.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.