Спостерігачі ОПОРИ зафіксували порушення процедури видачі бюлетенів на одній із виборчих дільниць на Сумщині.

На виборчій дільниці № 590027 (с. Воронівка Білопільського району) спостерігач ОПОРИ зафіксував процедурне порушення у порядку голосування. Зокрема, на виборчій дільниці бюлетені видавали не два, а три члени ДВК. Зокрема, одна із членкинь ДВК перевіряла особу виборця, друга – видавала бюлетені для голосування на виборах за міського голову Білопілля та депутатів Білопільської міської ради, а третя – для голосування за депутатів Сумських обласної та районної рад.

Відповідний розподіл повноважень був закріплений голосуванням на ранковому засіданні членів ДВК. Так само бюлетені для голосування були передані за відомостями двом членкиням виборчих комісій.

Після зауваження, зробленого спостерігачем ОПОРИ, члени ДВК припинили процедурне порушення.

Нагадаємо, що відповідно до частини 3 статті 248  Виборчого кодексу України, під час проведення голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії після пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у пунктах 1, 2 частини першої статті 8 цього Кодексу, за умови наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці та наявності у нього права голосу на відповідних місцевих виборах (враховуючи відмітку в графі "Примітка" щодо постійної нездатності пересуватися самостійно або запису "Голосує за місцем перебування") надає виборцю список виборців для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня вписує своє прізвище, ініціали, ставить підпис та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.