У селі Чаусове Друге Первомайського району 25 жовтня проводяться вибори не лише в Первомайську громаду, але в Чаусянську сільську раду, яка наразі входить до складу цієї громади. Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ.

Так, одна дільнична виборча комісія, утворена Первомайською міською ТВК, працює в сільському клубі і проводить вибори відповідно до Виборчого кодексу України до Первомайської міської, Первомайської районної, Миколаївської обласної рад та Первомайського міського голови. Інша ДВК, утворена Чаусянською ТВК, яка була сформована ще в 2015 році, проводить вибори в приватному будинку для людей похилого віку. Самопроголошена комісія зареєструвала кандидатом на посаду сільського голови Аркадія Корнацького  та 12 кандидатів у депутати сільської ради на 12-ти сільських округах.

Як інформує спостерігач ОПОРИ, о 7:15 на обох ДВК проводились засідання, а о 8:00 розпочалося голосування. Більшість селян ідуть голосувати на самопроголошену ДВК, щоб обрати депутатів сільської ради та сільського голову, і лише небагато голосують на Первомайській ДВК, розміщеній у сільському клубі. Проте є виборці, які, проголосувавши на одній ДВК, ідуть в іншу, але просять надати їм бюлетені лише з кандидатами до районної та обласної рад. Члени комісії їм пояснюють, що зобов’язані видати всі чотири бюлетені, а виборець сам вирішує, в яких ставити позначки, проте були зафіксовані випадки, коли виборці взагалі відмовлялися голосувати.

На ДВК чергують поліцейські, а на самопроголошеній ДВК − охорона з агрофірми Аркадія Корнацького.

Варто зазначити, що за новим адміністративно-територіальним устроєм село Чаусове Друге тепер входить до складу Первомайської міської громади, тому його мешканці обиратимуть лише голову громади та депутатів до міськради.

У частині 1 статті 353 Кримінального кодексу України сказано, що  самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи, поєднане із вчиненням будь-яких суспільно небезпечних діянь, − карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. А відповідно до частини 1 статті 110 Кодексу умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій − караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років з конфіскацією майна або без такої.

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.