На двох дільницях Києва спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки, коли комісії оголошували перерви для прибирання приміщень.

Перерви для проведення вологого прибирання оголосили дільничні виборчі комісії на дільницях №801088 (Деснянський район) та № 800993 (Шевченківський район).

Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ з дільниці №800993, на дільниці зробили перерву, всіх змусили вийти, щоб можна було прибрати приміщення. Поки прибиральниця прибирала, двері були відчинені, в коридорі стояли і голова, і деякі члени комісії, і деякі спостерігачі.

З приводу ситуації до поліції звернулися представники (довірені особи і кандидат) однієї з партій, що прибули на дільницю. Наразі поліція опитала всіх свідків інциденту.

Відповідно до частин 1 і 2 статті 248 Виборчого кодексу України голосування проводиться в день голосування з 8 години до 20 години без перерви. Організація проведення голосування та підтримання у приміщенні для голосування належного порядку, забезпечення таємності волевиявлення виборців під час голосування покладаються на дільничну виборчу комісію. У разі вчинення правопорушень, за які законом встановлена відповідальність, голова або заступник голови дільничної виборчої комісії має право запросити у приміщення для голосування поліцейського, який повинен вжити до порушника передбачених законом заходів та залишити приміщення для голосування. Перебування поліцейських у приміщенні для голосування в інших випадках забороняється.

Зазначимо, що відповідно до статті 212-24 Кодексу України про адміністративні правопорушення перешкоджання здійсненню виборцем, учасником референдуму свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, процесу референдуму, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав – тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)