Спостерігачі ОПОРИ зафіксували недостатню кількість виборчих скриньок на великій виборчій дільниці в місті Суми.

На виборчій дільниці № 590985 спостерігачі ОПОРИ зафіксували порушення. Зокрема, на дільниці знаходиться лише дві стаціонарних виборчих скриньки.

Виборча дільниця № 590985 знаходиться за адресою вул.Роменська, 87, м. Суми, у фойє Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка. Відповідно до даних Державного реєстру виборців, на цій виборчій дільниці мають проголосувати 1617 виборців.

Нагадаємо, що відповідно до статті 28 Виборчого кодексу України, великими вважаються виборчі дільниці з чисельністю виборців понад 1500 осіб. За статтею 62 цього ж кодексу, 6. Кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - стаціонарних (великих) та переносних (малих). Велика виборча дільниця повинна мати не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок.

Крім того відповідно до Пастанови КМУ про здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів повинна бути облаштована среціальна кабіна та скринька для голосування для осіб у яких виявлено підвищення температури тіла понад 37,2 °С та/або симптоми респіраторних захворювань.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.