Спостерігачеві ОПОРИ у приміщенні виборчої дільниці №320813 заборонили повною мірою виконувати свої обов’язки та мали намір обмежити вільний рух дільницею. Інцидент стався у селі Хоцьки Київської області.

Зокрема, спостерігачеві ОПОРИ заборонили вільно пересуватися по виборчій дільниці та виконувати свою роботу. Зазначили: спостерігач має стояти за лінією від скриньок, не виходити за неї та не підходити до членів комісії. На підлозі були намальовані відповідні червоні лінії.

Станом на 9:00 після роз’яснення усунені проблеми з перешкоджанням роботи спостерігача. Обмежень у спостереженні за перебігом голосування немає.

Згідно із п. 3 ч. 9 ст. 60 Виборчого кодексу України офіцйний спостерігач має право перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з будь-якої відстані за діями членів виборчої комісії, у тому числі під час видачі виборчих бюлетенів виборцям і підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та встановленні підсумків голосування, не заважаючи при цьому членам виборчої комісії фізично. Згідно ст. 212-24 Кодексу України про адміністративні правопорушення України встановлено відповідальність за перешкоджання здійсненню виборцем, учасником референдуму свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, процесу референдуму, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)