Напередодні виборів, 24 жовтня, члени Святошинської ТВК звернулися до поліції з приводу можливої підробки громадянами медичних довідок для голосування вдома. В поліції ОПОРІ повідомили, що проводиться перевірка, за результатами якої буде надана правова кваліфікація цій події.

Про начебто масове надходження до дільничних виборчих комісій заяв виборців, у яких вони просили забезпечити їм голосування за місцем перебування, 24 жовтня до поліції повідомили 10 членів Святошинської ТВК. 

Відповідно до інформації, викладеної в їхній заяві, від членів ДВК у Святошинському районі міста Києва (ТВО №10 та ТВО №11) в ТВК дізналися, що 23 жовтня декілька невідомих людей, які представлялися волонтерами “від одного з суб’єктів виборчого процесу”, приносили до багатьох ДВК заяви щодо організації голосування виборців, не здатних пересуватися самостійно, за їх місцем перебування, при цьому одна людина подавала до 20 таких заяв. Крім того, члени ДВК стверджували, що медичні довідки, додані до заяв, “виготовляються одними ж і тими ж медичними установами та в більшості виглядають ідентично”.

“Учора ввечері, у визначений час, до 8 години, почалися непоодинокі випадки таких заяв, від певних осіб, для того щоб надати можливість голосування за місцем перебування. Комісіям надавали по 10, 15, 20 таких заяв, які, як повідомили нам в комісіях, були написані або одним почерком, або довідки видані однією установою, або там були бланки з печаткою-ксерокопією. Більшість комісій, до яких надходили такі заяви, знаходяться в ТВО №10. Від нашої територіальної комісії ми радили дільничним комісіям на підставі закону приймати певні рішення, так само колегіальним рішенням комісії ми прийняли рішення звернутися до правоохоронних органів, щоб ті перевірили, чи є привід вважати, що ці довідки не написані виборцями, а підроблені чи ще щось. Наша комісія не є слідчим органом, і ми не можемо самі це встановити. Поліція з самого ранку вже звернулася до нас та повідомила про те, що будуть проводитися певні слідчі дії, пізніше повідомлять нас про результат”, - прокоментував ОПОРІ ситуацію голова Святошинської ТВК Владислав Робський.

Як розповів ОПОРІ голова ДВК №800756 Едуард Нікіфоров, вчора одна з членів його ДВК попросила включити до списків НСП (нездатних самостійно пересуватись) людей, чиї виписки з амбулаторних карт вона принесла. “Я сказав, що ми розглянем це питання. Коли я повідомив про те, що комісія вирішила не включати цих людей до списку, оскільки вони були підозрілі, і я звертаюсь до поліції, мені почали в особистий чат ДВК приходити повідомлення: “Берегите своё здоровье”. І я після цього планую сьогодні звернутися до правоохоронних органів”, - зазначив голова ДВК.

У поліції ОПОРІ повідомили, що наразі там перевіряють інформацію щодо можливої підробки медичних довідок громадянам для їх голосування вдома. 

“Відповідне звернення від членів територіальної виборчої комісії зареєстровано у Святошинському управлінні столичної поліції. За результатами його розгляду цій події буде надана відповідна правова кваліфікація. Сьогодні, 24 жовтня, до районного управління поліції надійшла заява від членів Святошинської районної у місті Києві територіальної виборчої комісії щодо начебто масового надходження до ТВК заяв від осіб, не здатних самостійно пересуватися, для голосування їх за місцем мешкання. Зібрані відомості за цим фактом зареєстровані у Святошинському управлінні поліції відповідно до вимог чинного законодавства. Проводиться перевірка за результатами якої буде надана правова кваліфікація цій події”, - зазначила Тетяна Мельник з відділу комунікації поліції Києва.

Відповідно до частини 2 статті 40 Виборчого кодексу України виборцям, стосовно яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно, одночасно повідомляється, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 358  Кримінального Кодексу України, підроблення посвідчення або іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, нотаріусом, державним реєстратором, суб’єктом державної реєстрації прав, особою, яка уповноважена на виконання функцій держави щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, державним виконавцем, приватним виконавцем, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов'язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут такого документа, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, установ чи організацій незалежно від форми власності, інших офіційних печаток, штампів чи бланків з тією самою метою або їх збут - караються штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.