У бюлетенях для територіального виборчого округу №1 з виборів депутатів до Стрийської районної ради виявлено поліграфічний брак. Додруковуються бюлетені для трьох ДВК у Франківському районі міста Львова, оскільки комісія забула, що в них збільшилася кількість виборців через ліквідацію сусідньої дільниці. А для двох дільничних виборчих комісій у Миколаївській міській громаді не вистачає бюлетенів.

24 жовтня відбулося засідання Стрийської районної територіальної виборчої комісії. На ньому члени ТВК розглянули питання про виправлення поліграфічного браку у бюлетенях у виборчому окрузі номер 1 до Стрийської районної ради. Кандидати від партії “Голос” надруковані у бюлетенях двічі. Навпроти своєї партії і навпроти ВО “Батьківщина”. Представники від ВО “Батьківщина” стали кандидатами від політичної сили “За майбутнє”. А кандидати від останньої політичної партії взагалі у бюлетені відсутні. Кількість нових бюлетенів, які потрібно виготовити, - 41 711 штук для звичайних дільничних виборчих комісій, а також 696 - для спеціальних ДВК.

Раніше ОПОРА писала, що у бюлетенях для територіального виборчого округу №6 з виборів депутатів до Стрийської районної ради (місто Новий Розділ) виявлено поліграфічний брак. На них був текст з “виборів депутатів Бориславської міської ради Дрогобицького району”.  Ця ж комісія вчасно не замовила бюлетені для 10 спецдільниць у районі.

Додруковуються бюлетені для трьох дільничних виборчих комісій у Франківському районі міста Львова. Львівська міська територіальна виборча комісія замовила кількість бюлетенів за попередніми розрахунками, забувши, що кількість виборців на цих дільницях збільшилася через те, що сусідню дільницю ліквідували. Для цих дільниць потрібно додатково виготовити 3214 бюлетенів (по 1607 бюлетенів з виборів міського голови та з виборів депутатів Львівської міської ради) для трьох дільниць: №462039 - по 238 бюлетенів, №462041 - по 539 бюлетенів, №462043 - по 800 бюлетенів.

Для дільничної виборчої комісії №460703, що у місті Миколаїв не вистачає понад 300 бюлетенів у яких виборці мають голосувати за очільника Миколаївської міської територіальної громади. А для ДВК №460788 (село Болоня) бракує 69 бюлетенів, у яких мають голосувати за партії і кандидатів до міської ради. Цю інформацію підтвердив ОПОРІ голова Миколаївської міської територіальної виборчої комісії Зіновій Блискун.

Вранці 24 жовтня місцевий мешканець села Дітківці Бродівського району розлив невідому речовину і кинув камінь у вікно вхідних дверей виборчої дільниці у населеному пункті. Поліцейський, який був на ДВК затримав чоловіка. Правоохоронці склали адміністративний протокол за фактом дрібне хуліганство.

Натомість у місті Стрий чоловік розповсюджував агітаційні матеріали з “чорним піаром” щодо одного з кандидатів на посаду керівника Стрийської міської територіальної громади. Чоловік мав близько сотні агіток. За даним фактом правоохоронці проводять перевірку.

У містах Стрий, Самбір, Буськ, Броди, Львів, селищі Олесько спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують агітаційні матеріали кандидатів від 10 політичних партій. Також у Стрию висять листівки із зображеннями 3 кандидатів на посаду очільника міської територіальної громади. Агітаційні матеріали з вихідними даними є на деревах, зупинках громадського транспорту, дошках оголошень, парканах, хоча їх мали б прибрати кандидати і комунальні служби до дня тиші.

Також на вулицях великих міст Львівщини спостерігається прихована агітація, коли розміщені матеріали передвиборчої агітації у стилістиці, брендуванням та гаслами політичних партій без зазначення назв політичних партій та прізвищ кандидатів. Крім цього сьогодні в інтернеті та соціальних мережах  спостерігається багато політичної реклами, повідомлень та постів, які мають агітаційний характер.

Згідно частини 3 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється. У цей час забороняється також проведення масових акцій (зборів, мітингів, походів, демонстрацій) від імені кандидата, партії (організацій партії), розповсюдження агітаційних матеріалів, демонстрації фільмів, телепередач, проведення концертів, вистав, спортивних змагань тощо за участю кандидатів, партій (організацій партії), а також публічні оголошення про підтримку кандидатом, партією (організацією партії) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрацій фільмів, телепередач чи інших публічних заходів.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)