У складі територіальних виборчих комісій на Полтавщині з початку виборчого процесу відбулось 25 замін. Найбільше замін у складі територіальних виборчих комісій — чотири — зробили представники ВО «Батьківщина». ОПОРА проаналізувала всі постанови щодо замін на ТВК Полтавщини на сайті Центральної виборчої комісії. 

Полтавська обласна ТВК

У Полтавській обласній ТВК замінили секретаря: замість Тамари Купріс працює Олена Іванова, а замість Жанни Дідик до складу ТВК включили Олександру Трут, а згодом Олександру Трут змінив Андрій Ромащенко (усі — ВО «Батьківщина»). Сергія Петренка змінила Дар’я Маліннікова («Слуга народу»).

Районні ТВК

У Лубенській районній ТВК Олександра Онищенка замінила Анна Чернокульська («Об’єднання «Самопоміч»), а Інну Піддубну — Ігор Карякін («Солідарність жінок України»). У Полтавській районній ТВК Анатолія Завацького змінила Анна Книш («Соціалістична партія Олександра Мороза»). У Кременчуцькій районній ТВК Жанну Бичек замінила Інна Аркадьєва («Європейська солідарність»). У цій же комісії Олену Іпатенко замінив Юрій Крутов, а Вікторію Кузнєцову — Олександр Башаков (усі — «Опозиційна платформа – За життя»).

Міські ТВК

У Полтавській міській ТВК Дмитра Федорова замінив Олексій Новіков («Об’єднання «Самопоміч»). Пізніше у цій же комісії Оксану Кольвах замінила Ірина Каневська («Блок Михеіла Саакашвілі»), замість Сергія Піскового працюватиме Олександр Єгоров («Інтернет партія України»), а замість Ірини Скоковської — Євгенія Козун («Зелена планета»). У Карлівській міській ТВК Полтавського району замість Андрія Скубака працює Олександр Жолонко, а замість Ольги Глуховері — Людмила Бадьон (усі — «Слуга народу»).

У Кременчуцькій міській ТВК Кременчуцького району сталися такі зміни: Оксану Кузьменко замінила Юлія Росенко, а Дмитра Мельника — Максим Басай (усі — «Європейська солідарність»). Також замість Василя Кушніра працює Вадим Шушунов («За Одещину»), а замість Анни Шарої до складу комісії включили раніше заміненого Дмитра Мельника («Партія захисників України»). Пізніше у цій ТВК Тетяну Безуглу змінила Оксана Кузьменко (Конгрес Українських Націоналістів). Згодом Анна Шара замінила у комісії Михайла Майбороду (ВО «Батьківщина»), а Василь Кушнір — Зінаїду Старчик («Громадянський рух «Спільна справа»).

У Лубенській міській ТВК виключили заступницю голови комісії Оксану Хоменко, призначивши на її місце Наталію Антоненко («Солідарність жінок України»). У Лохвицькій міській ТВК замість Івана Чередніченка працює Руслан Горницький («За майбутнє»).

Згідно з п.  2 ч. 4 ст. 208 Виборчого кодексу України однією з причин дострокового припинення повноважень члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії є внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Також повноваження членів ТВК припиняються достроково і з інших причин: у зв’язку з особистою заявою про складення повноважень члена комісії; припиненням його громадянства України; вибуттям на період до дня виборів за межі відповідної адміністративно-територіальної одиниці, що унеможливлює виконання обов’язків члена комісії; реєстрацією його кандидатом у депутати місцевої ради, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови; реєстрацією його довіреною особою кандидата в депутати або кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови; відмовою від складення присяги члена комісії; порушенням присяги члена виборчої комісії, що виявилося як систематичне невиконання покладених на нього обов’язків, засвідчене не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої він входить; систематичним невиконанням покладених на нього обов’язків або одноразовим грубим порушенням ним законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду або рішеннями виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад), двома і більше неявками на засідання виборчої комісії без поважних причин або неявкою на засідання виборчої комісії у день голосування; набранням щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення; набуттям ним членства в іншій виборчій комісії будь-якого рівня, що здійснює підготовку та проведення місцевих виборів; визнанням його судом недієздатним або безвісно відсутнім; виявленням обставин, що позбавляють особу права входити до складу виборчої комісії; його смертю або оголошення його померлим.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)