Упродовж жовтня спостерігачі ОПОРИ фіксують приховану політичну рекламу на користь кандидатів та окремих політичних сил у київських ЗМІ. Без належного маркування розміщували політичну агітацію як друковані медіа, так і онлайн-видання.

У часописі «Газета по-українськи», №40 від 01 жовтня опублікували матеріал «Пальчевський підтримав вкладників банку «Аркада». У тексті повідомляють: «Політик Андрій Пальчевський переконаний, що вкладників «Аркади має підтримати вся країна. А держава – добудувати житло». Матеріал не маркований як політична реклама, утім з позитивного боку показує кандидата на посаду міського голови Києва і спрямований на створення йому позитивного іміджу.

Інший матеріал на цій шпальті газети, що має назву «Зеленський обіцяв побороти кумівщину. А розвів свою», хоч і розповідає про народних депутатів від партії «Слуга народу», проте в умовах виборчого процесу може зараховуватися до публікацій з ознаками агітації проти політичної сили загалом, а відтак потребує маркування. Зокрема, з негативного боку характеризує партійців виокремлений текст «не мають ідеології, спільних принципів».

Російськомовне видання «КП в Украине» за 8-15 жовтня розмістило матеріал «Развитие Киева по Пальчевскому: что предлагает кандидат?», в якому аналізують виборчу програму претендента на посаду міського голови столиці. Розглядаючи окремі пункти програми, автор робить позитивні висновки про можливості її реалізації і наслідки втілення для киян. А насамкінець наводить цитату політолога про хороші шанси Пальчевського вийти в другий тур виборів. Публікація не маркована як політична реклама.

Ще один матеріал на користь Андрія Пальчевського «Газета по-українськи» опублікувала в номері №41 від 8 жовтня. У статті «Не зміг за шість років вирішити проблеми міста – на вихід» йдеться про пропозицію кандидата запровадити персональну відповідальність чиновників. У інтерв’ю політик окреслює своє бачення розвитку держави, зокрема називаючи серед своїх пріоритетів проблему корупції і використовуючи популярну в кандидатів тезу про необхідність її подолання. Попри позитивний характер матеріалу, позначка про політичну рекламу відсутня.

Журнал «Фокус» (№30 від 9 жовтня) розмістив інтерв’ю з кандидатом на посаду міського голови Києва від партії «За майбутнє» Сергієм Гусовським «Управлінський безлад в Києві час припиняти». Це не перше інтерв’ю з кандидатом на пост очільника столиці в журналі, минулого місяця гостем «Фокусу» був Олексій Кучеренко. Як і попередня розмова, інтерв’ю з Гусовським загалом має позитивну тональність, про що свідчить, зокрема, лід до тексту: «Похід у крісло мера для Гусовського не перший, але цього разу він має намір перемогти – без спекуляцій і порожніх обіцянок «заасфальтувати всі ямки». Адже головне у вирішенні проблем столиці – комплексна, а не точкова робота». Кандидату надана можливість висловити свою позицію з різних питань, що стосуються розвитку міста. При цьому матеріал не містить позначки про рекламу.

Київська безкоштовна газета «Великий Київ» у №25 від 12-18 жовтня розмістила на своїх шпальтах низку критичних публікацій на адресу чинної міської влади, а також політичних партій, які беруть участь у виборах до Київської міської та обласної рад: «Як влада програла боротьбу з коронавірусом, або Чому кияни залишилися сам на сам з хворобою?» (з критикою заходів влади в боротьбі проти коронавірусу), «Руйнівний удар по Києву» (про хаотичність столичної висотної забудови), «Зачем ви мене прєдалі? Ви – прєдатєль!» (з аналізом кандидатів у партійних списках – «зашкварених» персонажів та тих, які мають «досвід перебування у складі прямих конкурентів та опонентів»). У другій публікації в негативному контексті йдеться, зокрема, про «забудовників у списку УДАРу» (з підзаголовком «УДАР: за спиною Кличка»). З огляду на період виборчої кампанії такі матеріали можуть вважатися контрагітацією. Проте жодна із названих публікацій не маркована.

Не гребували прихованою рекламою і онлайн-видання. Так, київське інтернет-медіа «По той бік діалогу» 5 жовтня розмістило матеріал на користь кандидата в депутати Київради Андрія Чудовського. Хоча матеріал подано як результат опитування мешканців, він позитивно характеризує кандидата. «Ми спілкувались не з однією групою мешканців району, більшість з яких знають кандидата в депутати Андрія Чудовського, мають надію на позитивні зрушення якщо Чудовський стане депутатом, та готові підтримати його кандидатуру на місцевих виборах. Опитувані вважають, що для партій на місцевому рівні більш важливо мати нового кандидата, ніж відомого політика, який нічого не робить», – зазначають в тексті, не маркованому як політична реклама.

Видання «Апостроф» розмістило 16 жовтня публікацію «Слуги народу» почали встановлення 48 дитячих майданчиків на столичній Борщагівці». «Контроль за встановленням майданчиків виконують кандидат №1 у депутати Київради від партії «Слуга народу» на Борщагівці Олексій Кисельов та помічник депутата Руслан Гончаров», – повідомляють в матеріалі не маркованому як політична реклама, попри те що згадують кандидата і цитують його обіцянку «разом зробимо Борщагівку комфортною та безпечною».

У жовтні публікації з ознаками джинси на користь ВО «Батьківщина» розміщувало інтернет-видання «Вечерние Вести». До таких матеріалів можемо, зокрема, зараховувати: «Президент проштовхує легалізацію наркотиків. Чи готові на це українці – може визначити лише референдум, а не «потішні опитування» від влади, – Юлія Тимошенко» (у тексті, передрукованому з партійного сайту, подають критику влади, а відтак зазначають, що Юлія Тимошенко «закликала українців прийти 25-го жовтня на виборчі дільниці та своїми голосами дати оцінку владі й курсу, яким вона веде країну»); «Юлія Тимошенко: Місцеві вибори – це шанс змінити хибну стратегію розвитку країни» (також передрукований з партійного сайту. «Нам треба негайно діяти, й у нас є шанс це зробити на виборах 25-го жовтня – сказати «ні» хибному курсу влади», – цитують політикиню у виданні).

Ознаки замовності на користь потенційних кандидатів ОПОРА виявила і в матеріалах інтернет-видання «ГОРДОН». До прикладу, в немаркованій публікації за матеріалами пресслужби політсили «У партії «За майбутнє» запропонували створити систему тривожних кнопок на Троєщині» йдеться про ініціативу кандидата в депутати Київради від партії «За майбутнє» у 4-му окрузі Дениса Борисенка розробити концепцію пунктів безпеки на Троєщині. Матеріал «Політичний експерт вважає, що до другого туру виборів мера Києва вийдуть Попов і Кличко» містить аргументи на користь кандидата на посаду міського голови Києва Олександра Попова («Є ще Попов. Пільги для медиків і вчителів, картка киянина, кілька нових станцій метро – із таким багажем він може підтягнути й орієнтований на зростання соціальної захищеності старшовіковий електорат, і симпатиків [ексмера Києва Олександра] Омельченка», – цитують у виданні політичного експерта). Публікація «Береза назвав партію Пальчевського фейковою опозицією» містить ознаки агітації проти партії «Перемога Пальчевського» та агітації за кандидата на посаду міського голови Києва Борислава Березу і політичну силу «Еко партія Берези». («Партія Андрія Пальчевського – це контрольована опозиція, за створенням якої стоїть «Слуга народу», політична сила має відтягнути в Києві голоси тих виборців, які прагнуть підтримати справді опозиційні партії», – зазначають в тексті новини, написаної на основі допису Борислава Берези у Facebook).

Видання «Obozrevatel» без маркування розмістило інтерв’ю з кандидаткою в депутати до Київської міської ради Катериною Глімбовською «Катерина Глімбовська: успішні громадяни – запорука успішного міста». «Молода, приваблива, сучасна, розумна, професійна, кандидатка від ВО «Батьківщина» по Києву Катерина Глімбовська абсолютно відповідає динамічному і мінливому часу, в якому ми живемо. Перший номер у списку партії по 11 виборчому округу столиці – Святошинському району – має трьох дітей і працює в успішній девелоперській компанії. Чим Катерина може бути корисна Києву і киянам, її думки щодо актуальних проблем столиці – у цьому змістовному інтерв’ю», – написали у ліді до розмови. Загалом матеріал позитивно характеризує кандидатку. Ще один немаркований матеріал на користь Катерини Глімбовської і політичної сили, яку вона представляє, в цьому виданні має назву «Глімбовська: у «Батьківщини» є невідкладний план дій, і я повністю розділяю його пріоритети».

Зазначимо, що політична реклама – це інформацію в будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. Відповідно до частини 8 статті 57 Виборчого кодексу України політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і позначена як така.

До того ж у частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу.

Згідно з пунктом 4 частини 1 статті 51 Кодексу передвиборна агітація може проводитись у формі оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв’ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій та повідомлень, сплачених за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)