Протягом 1-19 жовтня у волинських інтернет-виданнях та на одному каналі вийшло щонайменше 35 публікацій про кандидатів у депутати чи на посади міських голів, у котрих їх діяльність подавали у негативному світлі. Найбільше таких публікацій стосувалися кандидата на посаду Луцького міського голови Романа Бондарука («Слуга народу»).

Під час моніторингу представники Громадянської мережі ОПОРА не враховували негативних висловлювань одних кандидатів стосовно інших, які іноді тиражували волинські видання. Натомість брали до уваги матеріали, які показували кандидатів у негативному світлі, або при описі яких вживали емоційно забарвлені слова, які стимулювали створення відповідного негативного амплуа кандидата.

Найбільше негативних згадок протягом жовтня у волинських онлайн-ЗМІ має кандидат на посаду міського голови Луцька від партії «Слуга народу» Роман Бондарук. Таких представники ОПОРИ виявили 13.

Зокрема, видання розмістили новини зі словом «збрехав» та іменем кандидата у заголовку – йдеться про матеріал, у котрому заявляють, що кандидат ввів в оману лучан щодо позиції головного санітарного лікаря Віктора Ляшка стосовно коронавірусного корпусу у стінах Луцького пологового будинку. Також 3 видання та канал розмістили публікації і сюжет, у котрих розповідають про нібито рейдерське захоплення кандидатом приміщення комунальної власності. У ще одному типі публікацій кандидата звинувачують у тому, що він є учасником афери із банкрутством, внаслідок якої вкладники «Західінкомбанку» позбулися своїх коштів.

Публікації негативного змісту також розповідали про те, що нібито Роман Бондарук обкрадає лучан, переконуючи голів ОСББ купувати енергоощадне обладнання у «своїх» фірм значно дорожче, та про несплату комунальних послуг підприємством, яке у публікації пов’язують із кандидатом.

Найбільше негативних матеріалів про кандидата з’явилося на сторінках Інформаційного агентства «Волинські Новини» та видання «Під Прицілом» (по 4), окремі новини з’являлися також в ІА «Конкурент», «ВолиньPost», а також в ефірі телерадіокомпанії «Аверс».

Ще 9 публікацій негативного змісту стосувалися кандидата-самовисуванця на посаду Луцького міського голови Богдана Шиби. Більшість статей акцентували увагу на тому, що Богдан Шиба уже очолював місто та писали про «перевищення повноважень», «земельні махінації» та те, як Богдан Шиба «загнав Луцьк у боргову яму». Ще дві публікації розповідали про аварію 14-річної давності, учасником якої був Богдан Шиба.

По 4 матеріали вийшли на шпальтах «Волинських новин» та «Під прицілом», та сюжет про аварію – на ТРК «Аверс».

Також видання «Під прицілом» опублікувало матеріал, у якому у негативному світлі показувало обох вищезгаданих кандидатів.

Три аналогічні публікації, спрямовані на критику політики кандидата-самовисуванця на посаду міського голови Нововолинська, який і нині займає цю посаду, Віктора Сапожнікова, виявили в онлайн-ресурсах. У публікаціях посилаються на слова активіста Миколи Лукашука, котрий негативно висловлюється щодо звіту Віктора Сапожнікова як міського голови, котрий був опублікований у газеті. Матеріали вийшли у виданнях «Кордон», «Буг», «Нововолинський інформаційний портал».

Дві публікації стосувалися самовисуванця на посаду Луцького міського голови Дмитра Глазунова, котрі вийшли на «Волинських новинах» та «Під прицілом». У публікації йдеться про «непрофесійність та меркантильність» кандидата тощо.

Ще дві публікації критикували кандидата на посаду міського голови Луцька Юрія Моклицю («Європейська Солідарність»). Тут розповідають про «провали» кандидата, коли він був на посаді заступника міського голови, акцентуючи увагу лише на негативних моментах, розповідаючи про нібито шалені збитки від роботи.

Дві негативні публікації – на «Волинській правді» та сайті «Лучеськ» – пов’язані із Ігорем Палицею. Безпосередньої критики власне політика немає, проте його партію називають «проектом», а також активно критикуючи нардепів Ігоря Гузя та Степана Івахіва, які потрапили у команду Ігоря Палиці, їх називають «підлабузниками», «перебіжчиками» тощо.

Одна публікація на сторінках видання «Кордон» стосувалася чинного міського голови Володимира-Волинського та кандидата на цю ж посаду Петра Саганюка (самовисування). Йдеться про матеріал із відео місцевого активіста Тараса Сватка, у  котрому він критикує намір кандидата балотуватися.

Ще одна публікація на сторінках «Під прицілом» висвітлювала у негативному ключі кандидатів від Аграрної партії України. Їх у публікації звинувачують у причетності до схем нечесного розподілу земель. Зауважимо, що видання згодом ще раз помістило цю публікацію у денному дайджесті найважливіших новин, який вийшов наступного дня після публікації.

Також один матеріал із негативним відтінком стосувався кандидата на посаду міського голови Луцька від партії «За майбутнє» Ігоря Поліщука. На сайті «Лучеськ» вийшла публікація про те, що за рекламу кандидат насправді платять лучани, адже він є радником міського голови, роботу якого активно висвітлювали. Ігоря Поліщука називають «диво-радником» та йдеться про створення йому образу «чудотворця».

ОПОРА нагадує, що зі стартом виборчого процесу всі ЗМІ повинні дотримувати стандартів висвітлення інформації, що пов'язана з виборами. Так, відповідно до частини 2 статті 49 Виборчого кодексу України інформаційні агентства та засоби масової інформації поширюють повідомлення про перебіг виборчого процесу, події, пов’язані з виборами, базуючись на засадах достовірності, повноти і точності, об’єктивності інформації та її неупередженого подання. Інформаційні агентства, засоби масової інформації, що поширюють повідомлення про перебіг виборчого процесу, події, пов’язані з виборами, не можуть допускати замовчування суспільно необхідної інформації, що стосується цих подій, якщо вона була їм відома на момент поширення інформації. Інформаційні агентства, засоби масової інформації зобов’язані поширювати інформацію про вибори відповідно до фактів, не допускаючи перекручування інформації. Засоби масової інформації та інформаційні агентства повинні намагатися отримувати інформацію про події, пов’язані з виборами, з двох і більше джерел, віддаючи перевагу першоджерелам.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)