У соціальній мережі Facebook поширювалися відеоролики з політичною рекламою, яка стосувалася виборчого процесу. Матеріали для неї були відзняті у робочих приміщеннях кандидатів. ОПОРА з’ясовувала, чи присутні ознаки зловживання адміністративним ресурсом у веденні передвиборної агітації.

18 жовтня на Facebook-сторінці «Тернопільщина ЗА Майбутнє» був опублікований відеоролик з назвою «Команди Івана Чайківського та Сергія Надала будуть співпрацювати у майбутній Тернопільській міській та обласній радах заради успішного розвитку міста і області!». У цьому відео була знята розмова народного депутата та кандидата у депутати Тернопільської міської та обласної рад Івана Чайківського та чинного міського голови і кандидата на цю посаду Сергія Надала.

Зустріч проходила у робочому кабінеті міського голови. Розмова стосувалася виборчої кампанії. Іван Чайківський висловив свою підтримку кандидатурі Сергія Надала на посаду міського голови. В свою чергу Сергій Надал сказав: «Я впевнений, що саме завдяки команді Івана Чайківського, після місцевих виборів Тернопільська обласна та Тернопільська міська рада будуть працювати як єдине ціле заради майбутнього Тернополя та Тернопільщини».

Оскільки чинний міський голова Сергій Надал є кандидатом на цю посаду від організації партії ВО «Свобода», ОПОРА кілька разів зверталася до представників цієї політичної сили, щоб отримати офіційний коментар. На час публікації матеріалу його отримати не вдалося. ОПОРА оновить свій матеріал відразу після отримання офіційного коментаря.

10 жовтня Facebook-сторінці «Андрій Артимович» було опубліковано відеоролик із підписом «Здоров’я кожної дитини починається з сім’ї. Тому наш заклад активно підтримує зв'язки з батьками. Моє завдання - продовження побудови системи профілактичної медицини у Тернополі. Впевнений, що разом з колективом однодумців, та спільно з командою Сергія Надала продовжимо позитивні зміни в системі охорони здоров'я».

Андрій Артимович є кандидатом у депутати Тернопільської міської ради від партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість». Він обіймає посаду директора Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні. Матеріали для агітаційного відеоролика, у нижніх титрах якого було зазначено назву політичної партії, її номер у виборчому бюлетені та номер кандидата у територіальному списку, був відзнятий у лікарні.

Тому ОПОРА звернулася до кандидата у депутати Андрія Артимовича, щоб з’ясувати обставини за яких відбувався запис відеоролика. На питання чи матеріали до вказаного відеоролика були відзняті у приміщенні Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні, він відповів, що мабуть так. На наступне запитання чи вважає кандидат у депутати відеоролик агітаційним він сказав: «Думаю, що ні». І додав, що це мотиваційний ролик, а не агітаційний. За словами кандидата, у відео він не вказую на те, щоб за нього голосували. «Це реклама закладу скоріше. Я використовую компанію виборчу для реклами закладу», - сказав Андрій Аритимович. На уточнення ОПОРИ, що в нижніх титрах зазначені назва партії та номер кандидата у виборчому бюлетені, Андрій Артимович відповів, що можливо, він не може точно сказати.

На питання ОПОРИ чи не вважає кандидат, що цей відеоролик має ознаки порушення частини 12 статті 57 Виборчого кодексу України Андрій Артимович пояснив, що не вів агітації на території комунального закладу і не використовував адмінресурс, оскільки зйомки велися не працівниками і кошти витрачалися не комунального закладу. Також Андрій Артимович повідомив, що він у відпустці. І на завершення розмови додав, що він є директором і за допомогою цього відеоролика показує свою ефективність як директора та менеджера.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що досить часто кандидати говорять про те, що вони не агітують, адже не закликають прямо виборців голосувати за себе, вони  всього лише  проводять офіційні зустрічі, звітуються по свою роботу та інформують про свою діяльність на посаді. Але якщо проаналізувати зміст визначення поняття «передвиборна агітація», то воно досить широке і воно включає в собі будь-яку діяльність, метою якої є спонукання виборця голосувати або не голосувати за кандидата (стаття 51 Виборчого кодексу України). Отож, героями рекламних роликів є зареєстровані кандидати, які говорять про співпрацю своїх команд у майбутніх місцевих радах, та про свою успішну діяльність на посаді, ролики виходять у виборчий період, в одному з них навіть продемонстровано номер кандидата у списку. Зважаючи на їх контекст та зміст, можна прийти до висновку, що метою цих роликів є спонукання виборців підтримати цих кандидатів на виборах, тому є всі підстави припускати, що вони є агітаційними.  Звідси виникає питання, чи можна для агітаційних роликів  використовувати приміщення та інші ресурси за місцем роботи кандидата-посадовця? Питання звичайно дискусійне, на яке, як бачимо, кандидати не бажають дискутувати.

У частині 12 статті 57 Виборчого кодексу України зазначено, що кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)