У соціальній мережі Facebook ОПОРА зафіксувала допис, в якому сказано, що депутат Миколаївської обласної ради Ігор Івануна, який наразі є кандидатом у депутати від місцевого осередку партії «За майбутнє», облаштував зону відпочинку в одному з сіл, провів Інтернет у бібліотеку та частково відремонтував дорогу на двох вулицях. Оскільки достеменно невідомо, коли були проведені ці роботи, ОПОРА звернулась до кандидата за роз’ясненнями.

19 жовтня в Facebook-групі «Наше Веселинове» спостерігач ОПОРИ зафіксував допис із подякою депутату Миколаївської обласної ради Ігорю Івануні та заступниці Веселинівської районної ради Олені Загорулько від жителів села Покровка за зони відпочинку для дітей та молоді. «Дякуючи цим людям підведено інтернет, обладнано волейбольний майданчик (встановлено стійки, придбано сітку та м'ячі), підведено світло та встановлено скамейки», − написала користувачка Інна Кравчук.

А 13 жовтня у групі «Наше Веселинове» спостерігач помітив ще один допис, який розмістила користувачка Facebook Тетяна Чепка. «Ми, жителі смт Веселинове, вулиць Сумської та Абрикосової вдячні депутату Миколаївської обласної ради Івануні Ігору Володимировичу та заступнику голови Веселинівської районної ради Загорулько Олені Миколаївні за частковий ремонт доріг, насипання щебня, на наших вулицях. Ці люди показали, що можна в короткий термін змінити наше життя на краще, ми розуміємо що це мало, але це тільки початок», − написала користувачка Facebook.

Оскільки ці випадки можуть мати ознаки порушення  частини 6 статті 57 Виборчого кодексу України, спостерігач ОПОРИ звернувся за коментарем до кандидата в депутати обласної ради Ігоря Івануни. Він прокоментував цю ситуацію так: «Я вам хочу одразу відповісти: я як депутат обласної ради допомагаю всім однаково, як Миколаївському району так і Веселинівському… Те, що висвітлюють сьогодні – це не значить, що це було зроблене сьогодні. Почитайте мою газетку, там сотні об’єктів – конкретика, фотографії, бюджетні кошти, школи, садочки – там все детально до молекули. Щодо Покровки, то я не пам’ятаю, я роблю дуже багато, це не означає, що це було зроблено вчора, це могло бути 6-7 місяців тому».

Покровський сільський голова Микола Вдовиченко на запитання спостерігача, коли була облаштована зона відпочинку, відповів:  «Спілкувалися ми з Ігорем Івануною дуже давно, не було того, хто б міг це зробити.  Роботи виконали десь місяць тому, тоді ж і провели Інтернет у бібліотеку».

Директор бібліотеки села Покровка Наталя Вдовиченко підтвердила, що за допомогою Ігоря Івануни в бібліотеці був проведений Інтернет: «Це було десь місяць тому, це точно. Для села це дуже добре, приходять діти,  не в кожного є можливість провести вдома Інтернет».

Варто зазначити, що відповідно до Постанови Миколаївської обласної ТВК від 26 вересня Ігор Івануна є кандидатом в депутати Миколаївської обласної ради від місцевого осередку партії «За майбутнє» під № 1 по другому виборчому округу.

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів, пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

До слова, експерти Громадянської мережі ОПОРА підготували детальний текстовий експлейнер по всіх дотичних нормах законодавства, аби детально розібратися, що таке підкуп виборців та які дії в разі його виявлення.

 
За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.