Найбільшу кількість замін членів ТВК за аналізований період було здійснено у складі Корецької міської ТВК – 8. Жодної заміни за період виборчого процесу не відбулося у складі Вараської та Дубенської міських ТВК. ОПОРА дослідила, які партії найчастіше здійснювали заміни у складі ТВК та їх керівництві з 5 вересня і до 20 жовтня.

Нагадаємо, що 10 серпня Центральна виборча комісія сформувала склад та призначила керівництво 16 територіальних виборчих комісій з місцевих виборів на Рівненщині, які відбудуться 25 жовтня цього року: 1 обласну, 4 районні та 11 міських.  До складу таких комісій увійшли представники 33 політичних партій.

З моменту утворення ТВК і до початку виборчого процесу ЦВК здійснила 55 замін членів ТВК Рівненщини. Найбільшу кількість замін у цей період було здійснено у складі Рівненської районної ТВК – 9 і жодної  -  у складі Сарненської міської ТВК. Лідерами за кількістю здійснених замін членів комісії стали  партії  “Слуга народу”, “За майбутнє” та ВО "Батьківщина". Детальніше про це можна довідатися у попередньому матеріалі ОПОРИ.

У період виборчого процесу Центральна виборча комісія здійснила заміни членів ТВК Рівненщини постановами №239 від 8 вересня, №254 від 11 вересня, №262 від 14 вересня, №269 від 15 вересня, №281 від 18 вересня, №291 від 23 вересня, №301 від 25 вересня, №306 від 28 вересня, №327 від 1 жовтня, №347 від 4 жовтня, №354 від 6 жовтня, №362 від 8 жовтня, №369 від 10 жовтня, №380 від 13 жовтня, №390 від 15 жовтня та №400 від 19 жовтня.

Обласна ТВК

У Рівненській обласній ТВК за аналізований період 3 політичні партії здійснили по одній заміні: "Циганська партія України", "Велика Україна", Партія місцевих громад. У керівному складі не відбулося жодних замін.

Районні ТВК

У Вараській районній ТВК відбулося 2 заміни членів комісії – по одній від політичних партій «Сила і Честь» і «Нова Політика».

У Дубенській районній ТВК відбулася одна заміна за поданням партії «Сила і Честь». Вона стосувалася керівного складу – політична сила замінила голову комісії Ольгу Червеву на Віталія Щебуню.

У Сарненській районній ТВК відбулося 2 заміни – по одній від партій «Голос» і «Нова політика».

У керівному складі відбулася заміна партією «Голос» секретаря з Наталії Березовської та Оксану Васильчик.

У Рівненській районній ТВК відбулася одна заміна від партії "Слуга народу".

Міські ТВК

У Березнівській міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулося 2 заміни: по одній від партій «Слуга народу» та «За Майбутнє».

У керівному складі відбулася одна заміна – партія «За майбутнє» замінила голову комісії Олександра Щура на Євгенію Волинець.

У Дубровицькій міській ТВК Сарненського району Рівненської області відбулося 2 заміни: по одній від  суб’єктів подання «Сила і Честь» і «Нова Політика».

У Здолбунівській міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулася одна заміна за поданням партії «За Одещину».

У Корецькій міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулося 8 замін - за поданням партій «Перемога Пальчевського», «Самоврядна Українська держава», «Європейська Солідарність», «Нова Політика», ВО «Батьківщина» та 3 – від партії «Слуга Народу».

У керівному складі аж двічі замінювали секретаря. Партія «Слуга Народу» замінила Наталію Рой на Людмилу Трофимюк, а її згодом - на Сергія Данилюка.

У Костопільській міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулося 7 замін: по одній від суб’єктів подання «Голос», Партія Шарія, «Нова Політика», «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга Народу», 2 – від партії «Європейська Солідарність»,

У керівному складі відбулося дві заміни -  партія «Опозиційна платформа – За життя» замінила секретаря комісії Вадима Чайку на  Галину Лозян та партія «Голос» замінила заступника голови комісії Любов Євчик на Олександра Ступницького.

В Острозькій міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулося три заміни – по одній за поданням партій ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність» та «Сила і Честь».

У керівному складі було дві заміни. «Європейська Солідарність» замінила голову комісії з Тетяни Опанасюк на Едуарда Новака. ВО «Батьківщина» замінила заступника голови комісії з Володимира Курбеко на Наталію Борщ.

У Радивилівській міській ТВК Дубенського району Рівненської області відбулося 6 замін – по одній від політичних партій «Нова Політика», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська Солідарність» та 3 заміни від партії «За майбутнє».

У Рівненській міській ТВК Рівненського району Рівненської області відбулося 7 замін: по дві від партій «Нова політика», «Партія українського народу», по одній від партій «Європейська Солідарність», «Молодь до влади» та Конгрес Українських націоналістів.

Відбулася одна заміна у керівному складі. «Європейська солідарність» замінила заступника голови комісії – Олега Шевчука на Анатолія Дяденчука.

У Сарненській міській ТВК Сарненського району Рівненської області відбулося 2 заміни: по одній від політичних партій «Нова політика» та «Слуга Народу».

У Вараській міській ТВК Вараського району та Дубенській міській ТВК Дубенського району Рівненської області за цей період змін у складі не було.

Таким чином, протягом виборчого процесу було здійснено 47 замін у складі територіальних виборчих комісій вищого рівня (обласної, районних та міських) на Рівненщині. За цей період 18 політичних партій подали свої заміни до складу ТВК із 33, які взяли участь у їх формуванні. Найбільше замін стосувалося Корецької міської комісії – 8, на другій позиції Костопільська та Рівненська міські – по 7 замін.

Лідером за кількістю здійснених замін членів комісії протягом виборчого процесу стала  партія  -  «Нова Політика» – 9 замін. Далі – партії «Слуга Народу» (7 замін) та «Європейська Солідарність» (6 замін).

Суб’єкт подання 

К-ть замін

К-ть замін у керівному складі

«Слуга народу»

7

2

«За майбутнє»

4

1

ВО «Батьківщина»

2

1

«Сила і Честь»

4

1

«Голос»

2

2

«Нова політика»

9

 

«Партія Шарія»

1

 

«Європейська Солідарність»

2

«Опозиційна платформа  – За життя»

1

«Молодь до влади»

1

 

«Циганська партія України»

1

 

«Велика Україна»

1

 

Партія місцевих громад

1

 

«За Одещину»

1

 

Партія українського народу

2

 

«Конгрес Українських Націоналістів»

1

 

«Перемога Пальчевського»

1

 

«Самоврядна Українська держава»

1

 

Зауважимо, що від часу створення Центральною виборчою комісією обласної, районних та міських ТВК, тобто від 10 серпня і до 20 жовтня за поданням політичних сил на Рівненщині було здійснено 102 заміни у складі. Найбільше замін стосувалося Рівненської та Радивилівської міських комісій (по 12 замін), трохи менше замін – у Рівненській районній комісії (10) та Костопільській і Корецькій міських (по 9 замін). Найменше замін політичні сили здійснювали у складі Сарненської та Здолбунівської міських ТВК – по 2. Серед партій лідерами за кількістю замін стали «Слуга Народу» (16 замін), «Нова Політика» (13 замін) та «За Майбутнє» (10 замін). Жодної заміни за період роботи ТВК не здійснювали партії «Пропозиція», «Солідарність жінок України», Селянська партія України, Українська партія «Зелена планета», Громадянський Рух «Спільна справа», «Українська стратегія Гройсмана» та «Україна понад усе».

Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України однією з причин дострокового припинення повноважень члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії є внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.