Здебільшого порушення стосувалися агітаційних матеріалів без вихідних даних та їхнього розміщення з порушенням правил благоустрою. В Глеюватській сільській громаді Криворізького району та в с. Зайцеве, с. Красне Синельниківського району зафіксований значний приріст кількості виборців. ОПОРА звернулася до поліції, проводиться розслідування. Про це під час пресконференції 22 жовтня розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Дніпропетровській області

25 жовтня відбудуться вибори депутатів до Дніпропетровської обласної ради, 19 міських  рад, 7 районних рад, 7 районних у місті Кривому Розі рад, 16 сільських та селищних рад. Всього в області відбудуться вибори депутатів до 50 рад.

Дніпропетровська обласна ТВК зареєструвала списки кандидатів у депутати від 11 партій: «Пропозиція», «Громадська сила», «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа - За життя», «Блок Вілкула «Українська перспектива», ВО «Батьківщина», «За майбутнє», ВО «Свобода», «Наш край», «Партія Шарія». До Дніпропетровської обласної ради балотуються 1125 кандидатів. Дніпропетровська обласна ТВК відмовила у реєстрації кандидатів «Партії Зелених України» та «Аграрної партії».

Дніпровська міська ТВК зареєструвала списки кандидатів у депутати міської ради від 17 партій: «Пропозиція», «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина», «Слуга Народу», «Європейська солідарність», «Голос», «Громадська сила», ВО «Свобода», «Демальянс», «Нацкорпус», «Команда Дніпра», «Справа», «Партія Шарія», Блок Вілкула «Українська перспектива», «За майбутнє», «Наш край». Всього балотується 921 кандидат. 4 жовтня відбулося засідання Дніпровської міської ТВК, на якому було прийнято рішення про реєстрацію списків кандидатів до Дніпровської міської ради від партій «Наш край» та «Партії Зелених України». Таким чином комісія виконала рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду, прийняті 30 вересня. На тому ж засіданні була скасована реєстрація 19 кандидатів від «Партії Шарія». Про скасування реєстрації попросили у зверненні представники обласної організації партії.

У Дніпропетровській області обиратимуть 20 міських голів, зареєстровано 187 кандидатів. За мажоритарною системою абсолютної більшості відбудуться вибори міських голів Дніпра, Кривого Рогу, Кам’янського, Нікополя, Павлограду. На посаду міського голови Дніпра балотується 17 кандидатів, з них 14 – чоловіки, 3 – жінки. На посаду Криворізького міського голови претендують 9 кандидатів: 1 жінка та 8 чоловіків.

У жовтні спостерігачі ОПОРИ відслідковували політичну активність кандидатів: були оновлені білборди, встановлені агітаційні намети, в яких роздають партійні газети та проводились зустрічі кандидатів із виборцями. На зустрічах кандидата на посаду міського голови Дніпра та чинного міського голови Бориса Філатова відбувались провокації, а рекламні конструкції «Слуги народу», які були розміщені в різних районах міста, порізали. 14 жовтня у Кам’янському був зіпсований фасад міського штабу партії «Опозиційний блок – За життя». У Дніпрі зафіксовано пошкодження плакатів кандидата в депутати до Дніпропетровської обласної ради Петера Германа та кандидата на посаду міського голови Дніпра Олександра Вілкула. У Кривому Розі на сміттєвих баках з’явилися назви політичних партій та прізвища політиків. У Тернівському районі Кривого Рогу невідомі в під’їздах, на двері квартир та на машини,  розклеювали  плакати, які оформлені в стилістиці передвиборчої кампанії Дмитра Шевчика та містили наступний допис: «Маріуполь – брат, Кривий Ріг – сестра, Батько – Метінвест, Ми разом – сім’я». Також у Кривому Розі були розміщені плакати з ознаками «чорного піару» проти Дмитра Шевчика з написом: «Головне – це люди. Президент теж мільйонер».

Спостерігачі ОПОРИ написали близько 100 заяв до поліції щодо порушень правил ведення агітації, це – агітаційна продукція без вихідних даних та порушення правил благоустрою. На початку жовтня спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітацію без вихідних даних у Дніпрі, Кривому Розі, Нікополі, Новомосковську. Так, у Кривому Розі на початку жовтня з’явилися білборди з написом: «Кривбас за Павлова, Павлов за Кривбас» з партійною символікою «Опозиційний блок – За життя» зі схожою кольоровою гамою, але без вихідних даних. В Кривому Розі розміщені сітілайти з написом «Головне – це люди» без зазначення назви партії та вихідних даних. В Новомосковську на одній з перемінних площин розміщено слоган «Бачити перспективу - працювати для людей». Дана агітація не містила даних про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника матеріалів. У Новомосковську також був зафіксований рекламний щит, на якому розміщено гасло «Сила, що здатна нести відповідальність», символіка та назва партії «Опозиційна платформа - за життя», але відсутні відомості про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформація про осіб, відповідальних за випуск та замовника матеріалів. 3 жовтня у Нікополі спостерігач ОПОРИ зафіксував, що на зустрічі з виборцями кандидата в депутати до Нікопольської міської ради роздавалися календарики без вихідних даних, інший кандидат на зустрічі з виборцями розмістив банер без вихідних даних. Були зафіксовані рекламні плакати, розміщені на зупинці громадського транспорту в Нікополі (кандидатка від партії «Пропозиція»), виявлено агітаційні плакати на опорах електромереж у Дніпрі (кандидата в депутати до Дніпропетровської обласної ради Петера Германа («Слуга народу») та кандидата в депутати до Дніпровської міської ради від партії «Слуга народу» Владислава Самойленка).

Фіксуються деякі дії, які можна розцінювати як підкуп виборців. У наметах «Партії Зелених України» у Дніпрі пригощали яблуками. Після вручення яблука потенційним виборцям агітатори озвучували пропозицію підтримати партію та її кандидатів на місцевих виборах і видавали партійну рекламну продукцію. Спостерігач ОПОРИ викликав поліцію, було зафіксоване можливе виборче правопорушення та ймовірний підкуп виборців. З повідомлень в соцмережах ОПОРІ стало відомо, що компанія «Метінвест» вручає продуктові набори ветеранам виробництва, пенсіонерам. У пакунках також є інформаційний бюлетень, в якому розповідається про акції за участю Дмитра Шевчика, генерального директора ПАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат», який є кандидатом на посаду міського голови Кривого Рогу.

5 жовтня спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні банери партії «За майбутнє» та кандидата в депутати до Дніпровської міської ради від партії «За майбутнє» кандидата в депутати до Дніпровської міської ради від партії «За майбутнє» Вадима Гетьмана на будівлі міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ». У той же день була подана заява до поліції в аеропорту Дніпровського відділу поліції.

16 жовтня спостерігач ОПОРИ зафіксував лазерну трансляцію напису «№4 За майбутнє» на будівлю Дніпровської міської ради. Це є порушенням ч. 16 ст. 57 Виборчого кодексу України, тому що забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

Члени ДВК з с. Зелене Поле Криворізького району звернулись до ОПОРИ через проблеми з доступом до списків виборців. З’ясувалося, що в деяких селах на вибори зареєструвалися особи, які не проживають за зазначеними адресами. До Глеюватської сільської громади прибули 124 особи, які змінили виборчу адресу перед голосуванням на місцевих виборах. Приміром, до громади майже мільйонного Кривого Рогу прибули 170 осіб. Згідно з даними сайту Державного реєстру виборців, на ДВК № 120173 (с. Зелене Поле, с. Високе Поле, с. Лісове, с. Новопокровка) кількість виборців складає 648 осіб. Станом на 31 липня їх було 569. ОПОРА звернулася до поліції з проханням розслідувати ймовірне правопорушення.

Подібна ситуація склалася в Зайцівській громаді Синельниківського району, де місцеві жителі скаржаться на включення до списку виборців за їхніми адресами невідомих осіб. До Зайцівської сільської громади для голосування на місцевих виборах прибули 157 осіб, це один з найбільших показників у Дніпропетровській області. ОПОРА звернулася до поліції, відкрито кримінальне провадження.

«За заявами ОПОРИ поліція відкрила два кримінальних провадження. Перше стосується роздачі в агітаційному наметі продуктів харчування. Інше - підозри про введення в оману Державного реєстру виборців. Такі факти були зафіксовані в двох громадах. Ми дякуємо передусім виборцям Зайцівської громади Синельниківського району та Глеюватської громади Криворізького району, які звернулися до ОПОРИ з фактами ймовірного порушення та привернули увагу до значного приросту кількості виборців у невеликих селах»

У Дніпропетровській області налічується 1761 виборча дільниця, утворена на постійній основі, з них: 956 великих, 523 середніх, 282 малі. У м. Дніпро 428 виборчих дільниць, з них – 334 великі, 66 середніх, 28 малих. Формування ДВК у Дніпрі супроводжувалося численними скандалами, викликами поліції, на засіданнях ТВК був відсутній кворум для прийняття рішень. Через тиждень суперечок були сформовані 425 дільничних виборчих комісій, в них найбільше керівних посад отримали представники партії «Слуга народу».

Постанова Дніпровської міської ТВК про друк бюлетенів викликала дискусії серед членів комісії. 10 жовтня Дніпровська міська ТВК вирішила друкувати бюлетені у Києві. Голова ТВК Олександр Саленко стверджує, що бюлетені будуть мати найвищий ступінь захисту. До контрольної комісії, що здійснюватиме контроль за виготовленням виборчих бюлетенів  увійшли 3 представники від партії «Слуга народу», по одному від партій «Європейська солідарність», «Опозиційний блок – За життя», ВО «Батьківщина». В Криворізькому районі для виборів депутатів районної ради замовлено і надруковано 608566 бюлетенів. За даними Державного реєстру виборців 602209 осіб, тобто надруковано бюлетенів на 1% більше необхідного. Обухівській сільській раді члени ДВК виявили близько п’яти тисяч додаткових бюлетенів, які згодом були знищені.

«Треба до 20:00 23 жовтня подати заяву до дільничної виборчої комісії, що людина бажає проголосувати вдома. Це можна зробити поштою чи кур’єрською службою або через знайомих, які можуть заяву передати до дільничної виборчої комісії. Це убезпечить оточуючих від захворювання, а у виборця з’явиться можливість здійснити своє волевиявлення»

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.