Члени ДВК №461311 у місті Сокаль відмовляються йти у день голосування до тих виборців-пацієнтів “Сокальської центральної районної лікарні”, в яких виявлено COVID-19. А головний лікар “Кам’янка-Бузької центральної районної лікарні” був проти створення дільничної виборчої комісії в його медустанові через поширення коронавірусної інфекції.

Спеціальна дільнична виборча комісія №461311 розташована у комунальному підприємстві Сокальської районної ради “Сокальська центральна районна лікарня”. Ця медустанова визначена, як лікарня першої хвилі, для прийому хворих на COVID-19. До складу ДВК увійшло 6 осіб. За словами голови комісії, члени ДВК відмовляються 25 жовтня у день голосування йти зі скриньками до виборців-пацієнтів, у яких виявлено коронавірусну інфекцію.

“В нас 50 чоловік лежить, два відділення. Вхід закритий. Ми налаштовані до них не ходити. Що нам ті костюми допоможуть. Бюлетень бере хворий, інфекція залишається на бюлетені. Ми маємо рахувати їх, здавати документацію. Як то всьо має виглядати. Ми не лікарі, ми не знаємо, як працювати з такими хворими. Люди, що лежать, по закону мають голосувати. Я пропоную внести їх в список, що вони не можуть пересуватися. Ми до них не йдемо і відповідальності ніякої не несемо. Їх бюлетені заповнюємо як невикористані. Туди ніхто не піде, мені 60 років, є в нас член якому 75 років. Ніхто не піде на такий ризик”, -  розповіла ОПОРІ голова ДВК Тетяна Янівська.

Спеціальна виборча дільниця №460679 (місто Кам’янка-Бузька) розташована у приміщенні комунального некомерційного підприємства “Кам’янка-Бузька центральна районна лікарня”. За словами голови Кам’янка-Бузької міської територіальної виборчої комісії Лариси Михальчук, головний лікар медустанови не хотів, щоб дільниця відкривалася у приміщенні лікарні через поширення коронавірусної інфекції.

“Ми її не створили, думали, що вона буде закрита. Але на основі чого вона буде закрита. Реєстр виборців з ними проводив переговори, тоді ми її створили. Комісія отримала печатку, канцтовари, табличку, вона працює”, - зазначила Лариса Михальчук.

Раніше ОПОРА писала, що у низки членів дільничної виборчої комісії №461807 (місто Стрий) відмовилися працювати у комісії: одні з особистих причин, інші – через те, що ДВК розташована в лікарні, де перебувають пацієнти, хворі на COVID-19.

Загалом у Львівській області 2127 виборчих дільниць, серед яких півсотні є спеціальними дільницями, з-поміж яких півтора десятка знаходяться у лікувальних закладах із хворими на COVID-19.  

Згідно з частиною 16 “Порядку здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів” затвердженим Кабінетом Міністрів, на спеціальних виборчих дільницях можуть встановлюватися додаткові протиепідемічні заходи відповідно до встановленого режиму перебування закладу чи установи, на території яких розташована виборча дільниця. До роботи на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я та в установах виконання покарань, слідчих  ізоляторах, членам виборчої комісії, офіційним спостерігачам, поліцейським, іншим особам, які забезпечують виборчий процес та перебувають у приміщенні виборчої комісії, приміщенні для голосування, рекомендується не пізніше ніж за 72 години до дня виборів пройти тестування на наявність гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, методом полімеразної ланцюгової реакції та брати участь у роботі виборчої комісії за умови отримання негативного результату.

Згідно з частиною 15 цього ж Порядку члени виборчої комісії, офіційні спостерігачі, поліцейські, працівники органів, закладів, установ, на території яких розташовані приміщення для голосування та приміщення виборчих комісій, інші особи, які забезпечують виборчий процес та перебувають у приміщенні виборчої комісії, приміщенні для голосування, зобов’язані бути одягненими у захисну маску (респіратор без клапану видиху) та/або захисний щиток. Під час організації голосування виборців за місцем перебування члени виборчої комісії та особи, які забезпечують виборчий процес, зобов’язані перебувати в приміщеннях у рукавичках, захисній масці (респіраторі без клапану видиху) та/або захисному щитку. Після кожного відвідування місця перебування виборця (крім голосування на спеціальних виборчих дільницях) членами виборчої комісії та особами, які забезпечують виборчий процес, використані захисні маски та рукавички підлягають утилізації, а захисні щитки та канцелярське приладдя, що видається виборцю, - дезінфекційній обробці.

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.