Дільнична виборча комісія № 590925 у місті Суми була змушена терміново змінити адресу, адже власник приміщення, де раніше розташовувалась ДВК, відмовився надавати його для користування. У результаті ДВК довелось відтермінувати поширення іменних запрошень для виборців.

Дільнична виборча комісія № 590925 протягом тривалого часу розташовувалась у будівлі приватного власника - ремонтно-будівельного підприємства «Рембуд». Дільниця знаходиться у «спальному» районі міста і поблизу обмаль інших будівель, які можна пристосувати під приміщення для голосування. Цього року також планувалось, що виборча дільниця працюватиме за тією ж адресою – вулиця Героїв Крут, 50 (корпус Б). Тим не менш, ймовірний власник приміщення не став співпрацювати з ДВК.

Зокрема, ще на початку липня поточного року виконкомом міської ради Сум було направлено звернення до ймовірного власника приміщення з проханням сприяти проведенню виборів і створити умови для роботи виборчої комісії. У відповідь на звернення ПРБП «Рембуд» повідомив, що власником приміщення не є і речовими правами на нього не володіє. 7 жовтня 2020 року департамент інфраструктури Сумської міськради направив повторне звернення із проханням надати членам ДВК доступ до приміщень та забезпечити прибирання вказаних приміщень, на яке отримав аналогічну відповідь. Адресу ДВК довелось терміново змінювати.

Як повідомила ОПОРІ секретар ДВК № 590925 Лариса Шелікова, «Спочатку були непорозуміння з приміщенням, але потім все з’ясували, все узгодили і переїхали до іншого приміщення. Нам вже привезли кабінки, урни, люди там чергують». За словами Лариси Шелікової, зміна адреси ДВК вже відбулась офіційно, проте ця ситуація потягла за собою низку незручностей. Зокрема, довелось відтермінувати поширення іменних запрошень виборців. «У нас поки загальмувалось питання щодо роздачі запрошень громадянам, але ми вирішили це питання, ми розклеїли оголошення, плакати, плюс все запротоколювали, написали заяву, в ТВК зареєстрували, мерія в курсі, всі в курсі про те, що склалась така ситуація. Договір (на користування приміщенням - ОПОРА) вже підписано, тобто питання повністю вирішене», - пояснила членкиня ТВК.

Членкиня Зарічної районної в місті Сумах ТВК Ольга Бєла запевнила ОПОРУ, що «…все офіційно, постанова є, все є. Дозвіл мера і губернатора – все є. Є прохання від них (від членів ДВК – ОПОРА) відтермінувати по виборцях. Ми ще вночі друкували спеціально для них інші запрошення».

Зауважимо, що минулого року під час парламентських виборів також виникали проблеми у роботі ДВК №590925 – зокрема, членів дільничної виборчої комісії тоді допустили до приміщення тільки після втручання спостерігача ОПОРИ.

Нагадаємо, що відповідно до статті 62 Виборчого кодексу України, голосування проводиться у спеціально відведених та облаштованих приміщеннях, в яких обладнуються кабіни для таємного голосування та визначаються місця видачі виборчих бюлетенів і встановлення виборчих скриньок. Обладнання приміщення для голосування покладається на дільничну виборчу комісію. Місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування або інші органи (посадові особи), які відповідно до закону здійснюють їх повноваження, забезпечують звичайні виборчі дільниці належними приміщеннями для організації їх роботи та проведення голосування відповідно до вимог цього Кодексу та нормативів облаштування таких приміщень, встановлених Центральною виборчою комісією, а також надають технічну допомогу в їх облаштуванні.

Відповідно до статті 40 цього ж кодексу, орган ведення Державного реєстру виборців виготовляє для кожного виборця іменне запрошення, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців на відповідній звичайній виборчій дільниці, назву усіх виборів, на яких йому пропонується голосувати, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Стаття 42 Виборчого кодексу України передбачає, що дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцю іменне запрошення, отримане від органу ведення Державного реєстру виборців. Таке іменне запрошення надсилається або доставляється не пізніш як за дев’ять днів до дня голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.