У Вижниці кандидат в депутати міської ради від партії ‘‘За майбутнє’’ Олександр Клим як благодійний внесок передав вебкамеру та гучномовець для місцевої школи. При цьому, він каже, що техніка куплена за гроші підприємців, які захотіли залишитися невідомими.

Кандидат в депутати до міської ради Вижницької громади від партії ‘‘За майбутнє’’ Олександр Клим як благодійний внесок передав вебкамеру та гучномовець для Вижницької ЗОШ імені Ю. Федьковича 4-А класу для організації дистанційного навчання.

13 вересня на фейсбук-сторінці “info-box Вижниця’’ Олександр Клим, як адміністратор сторінки, опублікував такий пост: ‘‘Сьогодні, для покращення якості проведення віддалених шкільних занять в умовах карантинних обмежень, враховуючи звернення батьків і позицію класного керівника, на правах благодійного внеску, для 4-А класу, Вижницької ЗОШ ім.Ю.Федьковича були передані для онлайн уроків, веб-камера і гучномовці. Оскільки відвідини шкіл сторонніми особами заборонені, техніку, для встановлення  4-А, люб'язно погодилася прийняти завідувачка відділом освіти Вижницької ОТГ Галина Чевюк”.

Олександр Клим - чинний  депутат Вижницької міської ради  від “УКРОПу” та кандидат в депутати мівськради від політичної організації ‘‘За майбутнє’’, який йде за першим номер у виборчому списку.

Спостерігач звернувся за коментарем до завідувачки відділом освіти Вижницької громади Галини Чевюк, яка розповіла: ‘‘13 жовтня Олександр Клим, батько свого сина, який навчається у 4-А класі вніс свій благодійний внесок у розвиток нашої освіти, у покращення дистанційної освіти. І як батько, і громадянин, дав таку благодійну допомогу, вручивши камеру та гучномовець, яку я передала наступного дня класному керівнику 4-А класу”. Галина Чевюк також  додала, що знає, про те, що Олександр Клим є чинним депутатом та кандидатом в депутати до Вижницької міської ради, але зазначає, що в першу чергу,  політики є батьком дітей, які навчаються у цій  школі, тому і зробив подарунки, на її думку.

Сам кандидат від партії "За майбутнє’’ Олександр Клим причетність до благодійного внеску заперечує та стверджує: “Камера та гучномовець, придбали підприємці, вони не є мої. Підприємці на правах секретності передали мені дану техніку так як довіряють мені”.  Які саме підприємці передали подарунки для школи, депутат не розповів.

Разом з тим, Олександр Клим сказав, що він є активним громадянином та батьком і йому не байдуже, що відбувається, тому сприяє покращенням.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк, кандидатам слід утриматися від передачі будь-якої матеріальної допомоги для дітей, виборців, юридичних осіб під час виборчого процесу. Поєднання такої допомоги з агітацією може мати наслідком адміністративну або кримінальну відповідальність, або такі дії можуть бути оскаржені в суді та визнані протиправними. У даній ситуації кандидат хоч і стверджує, що і матеріальні цінності не його і передавав він їх як батько дитини, що навчається в навчальному закладі, але мета публікації у мережі «Фейсбук» очевидна - привернути увагу до своєї діяльності під час виборів.

Згідно з ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України, забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)