12 жовтня в Ромнах на Сумщині в приміщенні виконкому Роменської міської ради ОПОРА провела презентацію Кодексу етичної поведінки під час місцевих виборів. Після цього виконувач обов’язків міського голови, секретар Роменської міської ради Валерій Мицик підписав Декларацію підтримки цієї ініціативи ОПОРИ.

Під час презентації координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області та посадовці виконкому Роменської міськради обговорили види зловживань адміністративним ресурсом, а також способи запобігання таким випадкам, зокрема під час кампанії місцевих виборів.

Відтак секретар Роменської міськради, в.о. міського голови м. Ромни Валерій Мицик підписав Декларацію підтримки Кодексу ОПОРИ.

Нагадаємо, що 5 жовтня першим в Сумській області Кодекс підписав міський голова Тростянця Юрій Бова. Також ініціативу підтримав голова Білопільської міської ради Юрій Зарко. Крім того, 9 жовтня Кодекс своїми підписами підтримали 44 працівники Охтирської міської ради.

Згідно з текстом Декларації підтримки підписанти беруть на себе зобов'язання дотримуватися положень “Кодексу поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу”, розробленого Громадянською мережею ОПОРА. А також заявляють про те, що не будуть застосовувати у своїх цілях чи інтересах інших кандидатів та партій адміністративний ресурс під час місцевих виборів 2020 року. Окрім цього, вони декларують утримання від:

  • використання службової інформації в політичних цілях; 
  • залучення підлеглих до передвиборчої агітації; 
  • використання офіційних заходів, пов'язаних з виконанням службових повноважень для виборчих цілей; 
  • ініціювання і запровадження під час виборчої кампанії нових чи додаткових пільг та інших соціальних виплат тощо.

Список посадовців, які підтримали ініціативу ОПОРИ та підписали Декларацію, разом з інструкцією можна подивитись на сайті ОПОРИ.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.