У місті Вилкове на Одещині почав працювати безкоштовний автобус з партійною агітацією.

Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, 18 жовтня у місті Вилкове Ізмаїльського району на автостанції вона зафіксувала автобус, на якому були розміщені агітаційні матеріали місцевої організації партії «За майбутнє».

Пасажири розповіли спостерігачці, що проїзд у цьому автобусі є безкоштовним. Цю ж інформацію підтвердив і водій автобуса.

При цьому водій повідомив, що місцева організація партії «За майбутнє» не має відношення до організації безкоштовного маршруту для проїзду громадян по місту. Натомість, за його словами, безкоштовний міський маршрут організував «Іванов». На уточнююче запитання, чи це той самий Іванов, який є кандидатом на посаду міського голови, водій відповів ствердно.

Зазначимо, шо на виборах Вилківського міського голови зареєстровано кандидата-самовисуванця Матвія Іванова.

Спостерігачка ОПОРИ звернулася до поліції з повідомлення про імовірне порушення з ознаками непрямого підкупу виборців.

«В надані послуг виборцям, що супроводжується згадуванням імені кандидата, є ознаки непрямого підкупу виборців. Якщо розмір неправомірної вигоди становить  більше 63,06 грн – за таких умов можна говорити про ознаки кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 160 КК України», - пояснила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Відповідно до абз. 2 ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів, пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

Згідно з ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Нагадаємо, експерти Громадянської мережі ОПОРА підготували детальний текстовий експлейнер по всіх дотичних нормах законодавства, аби детально розібратися, що таке підкуп виборців та які дії в разі його виявлення.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)