Інформацію про робочі здобутки та реалізовані проєкти на займаних посадах окремих кандидатів у депутати місцевих рад на Закарпатті використовують задля піару у межах передвиборної кампанії. Зокрема, на сторінці «СН – Рахів» повідомили, що за сприяння голови Рахівської районної державної адміністрації, кандидата на посаду голови Рахівської громади Віктора Медвідя подарували сироті квартиру, а на сторінці партії «Слуга народу - Виноградів» оприлюднили відео про реалізовані проєкти депутаткою облради, заступницею голови Виноградівської РДА, кандидаткою в депутати Наталією Костелебою-Веремчук. Такі випадки зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області шляхом моніторингу відкритих джерел.

На сторінці кандидата в депутати Хустської міської ради Романа Щербана від партії «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість» та начальника Хустського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства 14 жовтня з’явився допис, в якому він просить підтримати на місцевих виборах партію, від якої він висувається та безпосередньо його. У дописі додається, що «начальник водоканалу + депутат Хустської міськради – це ще один крок до цілодобового водопостачання, це ще одна можливість залучити додаткові кошти на розвиток водоканалу».

13 жовтня на сторінці партії «Батьківщина Тячів» опублікували допис про те, що спортсменці-біатлоністці Анастасії Меркушин подарували квартиру від Закарпатської регіональної федерації біатлону. Як йдеться в дописі, квартира була подарована спільно від Федерації біатлону України та Закарпатської регіональної федерації біатлону. «Ключі від квартири спортсменці урочисто вручив президент Закарпатської регіональної федерації біатлону – Василь Крулько. У дописі додається, що у президію Закарпатської регіональної федерації біатлону увійшов Петро Голубка, а президентом федерації обрали Василя Крулька, які обоє є кандидатами в депутати облради від партії ВО «Батьківщина». У дописі додають, що під час передачі ключів від квартири був присутній і міський голова Хуста, кандидат-самовисуванець на цю ж посаду Володимир Кащук. Схожий допис про подарунок цієї ж квартири Анастасії Меркушин з’явився 10 жовтня на сторінці «Батьківщина Хустщини».

9 жовтня на сторінці партії «Слуга народу - Виноградів» оприлюднили допис про кандидатку в депутати обласної ради від цієї партії, чинну депутатку обласної ради від політсили «Блок Петра Порошенка «Солідарність», сьогодні називається «Європейська Солідарність», першої заступниці голови Виноградівської РДА Наталії Костелеби-Веремчук. У допис додали відео, в якому нібито презентують реалізовані кандидаткою проєкти – дорога в селах Великі Ком’яти – Боржавське, дорога в містах Іршава – Виноградів тощо. У відео кандидатка пояснює, що це лише частина виконаних робіт, які були здійснені за її ініціативи.

На сторінці партії «Команда Андрія Балоги» 6 жовтня опублікували допис про те, що вдалося зробити за останні 5 років чинному міському голові Мукачева Андрію Балозі, кандидату на цю ж посаду від партії «Команда Андрія Балоги». У дописі йдеться, що «за 5 років команді Андрія Балоги вдалося зробити Мукачево кращим — комфортним, чистим, затишним та красивим. Про це переконливо свідчать результати роботи, що представив у звіті Андрій Балога - міський голова Мукачева». До допису прикріпили файли із інформацією про відремонтовані у місті об’єкти, капітальний ремонт різних будівель тощо, які, ймовірно, зроблені за кошти міського бюджету.

На фейсбук-сторінці «СН - Рахів» розмістили допис з інформацією про те, що «за сприяння голови Рахівської районної державної адміністрації, кандидата на посаду голови Рахівської громади Віктора Медвідя, та начальниці управління соціального захисту населення, кандидатки в депутати обласної ради Наталії Кобаси, 24 вересня вручили ключі від власної однокімнатної квартири в центрі Рахова сироті Миколі Мандзюку». Повідомлення про передачу житла розмістили і на сайті Рахівської РДА, однак – без згадки партії «Слуга народу».

«У факті, що робочі здобутки використовуються як передвиборна агітація, є ознаки порушення принципу рівних прав і можливостей, який прописаний у Виборчому кодексі. Закликаємо кандидатів розмежувати свою діяльність за основним місцем роботи та як суб’єктів виборчого процесу», - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)