18 жовтня у Вінниці зафіксовано випадки пошкодження банерів кандидата на посаду міського голови від політичної партії «Європейська Солідарність» Сергія Кудлаєнка.  

Про пошкодження своїх агітаційних банерів Сергій Кудлаєко написав у Tekegram-каналі. У коментарі ОПОРІ кандидат на посаду міського голови розповів, що банери пошкоджені, зокрема, у центрі міста біля центрального парку, біля західного автовокзалу та на вулиці Юрія Клена.

«Зараз зафіксували шість випадків пошкодження банерів. В одному місці мою конструкцію кинули людині на машину, на капот. Ми написали заяву в поліцію. На превеликий жаль, у нас були такі «дзвіночки» щодо погроз нашим агітаторам. І телефонні дзвінки незрозумілі, в тому числі й мені. Але я все ж таки сподівався, що це під час передвиборчої кампанії – комусь ти подобаєшся, комусь не подобаєшся, різне буває, але бачимо, що ситуація вийшла з-під контролю… Я не можу нікого звинувачувати. Ми викликали поліцію, поліція приїхала, заяву прийняли, ми кажемо, що у нас же є камери відеоспостереження, вони кажуть: «Ми не можемо вам дати, тому що йдіть в міську раду, пишіть заяву на дозвіл». У неділю міська рада? Я ці білборди не забираю, ми їх залишаємо на вулиці нашого міста… Поліція бездіє, вона прийняла заяву, вона нічого не може зробити… Ідуть відкриті погрози мені і моїй команді під час виборчої кампанії», - зазначив Сергій Кудлаєнко.

(Всі фото з Tekegram-каналу Сергія Кудлаєнка)

Як зазначили у відділі комунікації Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, за цим фактом відкрито кримінальне провадження.

«Було звернення сторонніх осіб про пошкодження банерів. Вилучено відео-матеріали з камер нагляду. Наразі поліція працює над встановленням осіб, причетних до вчинення злочину. Відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України», - повідомили в поліції.

Такі дії можуть розглядатися як перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднане з пошкодженням майна (ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України), або ж такі дії можуть мати ознаки хуліганства (ст. 296 КК) або дрібного хуліганства (ст. 173 Кодексу про адміністративні правопорушення).

Відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.