На Волині окремі дільничні виборчі комісії мають обмежений доступ до приміщень дільниць через карантинні обмеження в установах, де містяться передбачені для них приміщення. Водночас низка членів територіальних виборчих комісій ігнорують карантинні норми та під час засідань не використовують засобів індивідуального захисту.

Пандемія коронавірусу внесла корективи у роботу окремих ДВК на Волині. Зокрема, 12 жовтня спостерігач ОПОРИ намагався перевірити роботу ДВК №071128 у Луцьку, котра знаходиться на території Луцького військового госпіталю. Однак охоронець відмовився впустити спостерігача без «довідки про здоров’я». Він запевнив, що тут немає ніякої ДВК і вона тут не працюватиме через пандемію коронавірусу.

Голова Луцької міської ТВК Марія Парфенюк («За майбутнє») у коментарі ОПОРІ повідомила, що деякі заклади охорони здоров’я, де розміщені дільниці у Луцьку, допустили членів ДВК на перші засідання.

«Обласна лікарня знаю пустила, міська лікарня теж. В невеличкі заклади їх не впустили: декотрі впустили в фойє, де вони провели засідання. У закладах повідомили, що вивіски повісили, кабінети виділили, однак членів комісії допустять до роботи в дільничних виборчих комісіях коли вони здадуть тест. Тести мають бути свіжі, за 3 дні до виборів», - розповіла Марія Парфенюк.

Водночас голови комісії зможуть розпочати роботу раніше – отримати списки виборців із осіб, які перебувають у закладах, та працювати із Державним реєстром виборців. Також вона нагадала, що ЦВК звернулася до Кабміну за роз’ясненням, як має забезпечуватися виборчий процес у закладах охорони здоров’я.

Окрім того, під час засідань ТВК, котрі відвідували представники ОПОРИ, окремі члени виборчих комісій не були одягнені в маски, ігноруючи карантинні обмеження.

Так, 5 вересня 2020 року відбулось засідання Волинської обласної територіальної виборчої комісії, на якому був присутній спостерігач ОПОРИ. 8 членів територіальної виборчої комісії проігнорували встановлені карантинні обмеження і знаходились в приміщенні без захисної маски.  

Під час засідання цієї ж комісії 23 вересня без захисної маски на засіданні були 9 членів комісій.

Також 5 вересня на засіданні Володимир-Волинської районної  територіальної виборчої комісії 7 її членів працювали без масок.

6 вересня під час засідання Камінь-Каширської міської територіальної виборчої комісії, 12 членів територіальної виборчої комісії не дотрималися санітарних норм, пов’язаних із епідемією COVID-19.

28 вересня на засіданні Ковельської міської територіальної виборчої комісії, 4 члени ТВК були присутніми без масок.

Того ж дня на засіданні Ковельської районної ТВК усі присутні члени проігнорували вимогу перебування у приміщенні в масці.

9 жовтня під час засідання Луцької міської ТВК, на якому формували склад ДВК, 6 членів комісії також не використовували захисних масок.

15 жовтня Волинська обласна територіальна виборча комісія провела чергове засідання, ігноруючи карантинні обмеження.

Нагадаємо, 14 вересня Кабмін затвердив протиепідемічні заходи під час організації та проведення виборів. Документ, зокрема, передбачає: члени виборчої комісії повинні дотримуватись фізичного дистанціювання. Тобто сидіти на відстані не менше 1 метра один від одного, або застосовувати фізичні бар’єри, наприклад, прозорі екрани. Також тут йдеться, що засоби захисту повинні мати усі члени виборчої комісії, офіційні спостерігачі, поліцейські, працівники органів, закладів, установ, на території яких розміщені приміщення для голосування та приміщення виборчих комісій.

Також у постанові ЦВК №364 від 10 жовтня «Про невідкладні заходи щодо створення належних умов для безпечної організації та проведення голосування на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року» йдеться зокрема, про таке:

«У зв’язку з розміщенням приміщень дільничних виборчих комісій та приміщень для голосування в закладах освіти, а також використанням для підготовки та проведення місцевих виборів спеціальних виборчих дільниць, що існують на постійній основі у стаціонарних закладах охорони здоров’я, з метою забезпечення роботи дільничних виборчих комісій відповідно до вимог Кодексу в умовах карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів є необхідність надання Міністерством освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я України адміністраціям відповідних закладів рекомендацій та/або роз’яснень стосовно забезпечення умов роботи дільничних виборчих комісій та доступності приміщень дільничних виборчих комісій та приміщень для голосування для виборців».

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)