У селі Любовичі Малинського району Житомирської області 16 жовтня чинний Малинський міський голова та кандидат на цю ж посаду Олексій Шостак проводив зустріч з виборцями. Разом з ним на зустрічі були й кандидати в депутати районної ради від партії ВО “Батьківщина”. Між одним із них та місцевими активістами сталася бійка. 

Про це ОПОРІ розповіли очевидці. 

“Олексій Шостак приїхав в село Любовичі Малинського району на зустріч з виборцями. Приїхав з кандидатами в депутати районної ради та територіальної громади  від партії ВО “Батьківщина”. На зустрічі були активісти. Між ними та кандидатами сталася сутичка. Побилися кандидат в депутати районної ради та активіст. Була поліція”, – розповів місцевий житель. 

У коментарі ОПОРІ Олексій Шостак зазначив, що за фактом бійки написали заяву до поліції і постраждалий кандидат збирається знімати побої. 

“Я балотують на посаду Малинського міського голови від партії “Батьківщина”. Сьогодні ми їздили з іншими  кандидатами від нашої партії на зустріч. І під час зустрічі один з них напав на кандидата в депутати районної ради від нашої партії. Ми їх знаємо, це малинські люди. Вони їздять за мною на зустрічі, провокують.  Вони штовхнули нашого кандидата, він упав і той ще вдарив його ногою по обличчю. Ми викликали поліцію, пояснення надали. Не можна так себе вести. Вибори виборами, але ж життя триває після виборів. Це було в селі Любовичі, багато людей прийшли на зустріч, це було біля школи, біля клубу. Він його ногою в обличчя вдарив, він дуже постраждав, буде знімати побої. Ми ж в законний спосіб діємо”, – зазначив Олексій Шостак.

У поліції ОПОРІ розповіли, що станом на вечір 16 жовтня зареєстрована одна заява про нанесення тілесних ушкоджень під час зустрічі з виборцями. 

“Є така подія. Звернувся громадянин і повідомив, що під час зборів в одному з сіл Малинського району йому були нанесені тілесні ушкодження двома іншими кандидатами в депутати. На даний час відомості зареєстровані, правова кваліфікація статті 125 легкі тілесні ушкодження Кримінального кодексу України. Заявнику надано направлення на проходження судово-медичної експертизи для встановлення ступеня тяжкості отриманих тілесних ушкоджень”, – зазначила речниця ГУНП у Житомирській області Алла Ващенко.

ОПОРА нагадує, що у пункті 1 частини 1 статті 51 Виборчого кодексу зазначено, що  передвиборна агітація може проводитися у формах проведення зборів громадян, інших зустрічей з виборцями. 

Відповідно до ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України перешкоджання  діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, поєднане із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, - карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, а згідно   ч.1 ст. 296 Кримінального кодексу України хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, - карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирі в мікрорайоні Крошня 18 вересня невідомі молодики облили зеленкою чинного депутата міської ради (фракція “Опозиційний блок”) та тоді ще потенційного кандидата від партії “Опозиційна платформа – За життя” Володимира Тичину.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)