У Хмельницькому кандидатка на посаду міського голови, яка також є деканом факультету Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, але перебуває у відпустці, закликала студентів цього вишу знайти по 5 друзів, які б проголосували за неї, а також ставити лайки на її сторінці в Facebook.

У відео, яке ОПОРА отримала від студентів Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії ввечері 15 жовтня, кандидатка на посаду міського голови Хмельницького від партії «Слуга народу» й одночасно декан цього вишу Інна Ящук звертається до студентів: «Я простягаю вам руку дружби, як завжди, і хочу попросити вас, щоб ви, як в мене на руці 5 пальців, знайшли 5 друзів кожен з вас за мене проголосувати. Хочу просити вас, щоб ви сьогодні взяли свій блокнот, і знайшли 5 друзів, і попросили їх проголосувати за мене: бабусі, дідусі, родичі, знайомі. Спасибі вам величезне. Я думаю, що це для вас не складно. Для вас це буде шанс мати свого мера і разом зі мною перемогти у цьому тяжкому нерівномірному бої. Це перше. І друге хочу попросити. Заходьте, будь ласка, кожен день на сторінку в фейсбук політичну і ставте лайк, щоб ми довели, що не лише ферми ботів можуть керувати нами. А лайк – це означає моя підтримка, в мене є підтримка в лиці групи ФІЛ-33 Н. Спасибі вам величезне, і чекаю вашої допомоги. Без вас я потону, врятуйте мене! Дякую ще раз!»

З приводу відео ОПОРА звернулася по коментар до самої Інни Ящук. «Я офіційно у відпустці. В мене вчора була зустріч о 9 годині вечора. Я просто запропонувала студентам, хто хоче зі мною зустрітися, і студенти відгукнулися. Я не обліковувала, хто там був, кого не було, 5 чоловік чи 10. Вони приєднувалися, хто хотів, з різних груп… Тих студентів, які змогли зайти за цим Zoom-посиланням, я попросила, що є правило протягнутої руки: якщо людині потрібна допомога, то вона простягає руку. І я їм сказала, що я, як своїм друзям, ви мене знаєте, як ніхто краще, я прошу у вас допомоги. Якщо серед ваших друзів є ваші родичі, попросіть, розкажіть по мене, тому що з 19 числа ми входимо в червону зону і в мене доступу до людей не буде, я хочу, щоб ви попрацювали моїми друзями і розповіли своїм близьким про мене», – пояснила кандидатка.

На запитання ОПОРИ, чи не вважає вона таке своє прохання тиском на студентів, Інна Ящук зазначила: «Який може бути тиск? Я просто по-людськи просила. Я не казала: дайте мені телефони або я вас проконтролюю. Я всім повідомила, що на теперішній час я у відпустці, що перебуваю у виборчому процесі. Жодного слова, яке б тягнуло за собою тиск чи якийсь додатковий контроль, чи якийсь вплив. До речі, на цю зустріч я не запросила жодного викладача, чи куратора групи, чи свого заступника. Я робила це одноосібно».

Кандидатка також зазначила, що планує зустріч зі студентами і сьогодні, 16 жовтня, ввечері, оскільки не всі студенти, які мали бажання її послухати, змогли долучитися до вчорашньої відеоконференції.

«Попри те що кандидатка перебуває у відпустці і не вважає своє прохання тиском на студентів, її звернення до людей, які, по суті, є залежними від неї, може сприйматися ними по-іншому. Тому закликаємо кандидатів не використовувати ресурси за місцем роботи для передвиборчої агітації», – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

У частині 12 статті 57 Виборчого кодексу України зазначено, що кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Нагадаємо також, що відповідно до частини 3 статті 31 Закону України «Про освіту» керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих релігійними організаціями (крім закладів освіти, визначених частиною другою цієї статті) чи політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)