У період з 6 по 13 жовтня представники ОПОРИ в Рубіжному та Сєвєродонецьку, що на Луганщині, зафіксували агітаційні матеріали та білборди з низкою порушень –зокрема, відсутність вихідних даних та друк російською мовою. З цього приводу спостерігачі ОПОРИ в Луганській області подали 13 заяв до органів Національної поліції.

Зокрема, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області протягом останніх днів подали до органів Національної поліції в Луганській області 13 заяв про порушення виборчого законодавства.

Так, 7 жовтня 2020 року спостерігач ОПОРИ зафіксувала  розміщення друкованих матеріалів зовнішньої реклами на носії зовнішньої реклами з написами «ОПОЗИЦИЙОННАЯ ПЛАТФОРМА ЗА ЖИЗНЬ ВМЕСТЕ МЫ СИЛА!  Анатолий Бусенков. Кандидат на должность городского голови». Поряд із цим у Рубіжному, 6-8 жовтня роздавалися агітаційні буклети «Информационный бюллетень Рубежное. Юрий Бойко: Команда ОПЗЖ идет на местные выборы для помощи людям, для мира и развития! Голосуй За V Бусенков Анатолий – кандидат на пост городского головы Рубежного» й «Информационный бюллетень Рубежное. Оппозиционная платформа – за жизнь. Команда профессионалов, которая сможет спасти страну.  Голосуй За V Бусенков Анатолий – кандидат на пост городского головы Рубежного», які також були надруковані на російській мові. Ці матеріали містять ознаки здійснення передвиборної агітації на користь організації політичної партії «ОПОЗИЦИЙОННАЯ ПЛАТФОРМА ЗА ЖИЗНЬ» та окремого кандидата від неї.

Поряд із цим, 12 жовтня у місті Рубіжне  спостерігач ОПОРИ зафіксувала розміщення декількох друкованих матеріалів зовнішньої реклами на носіях зовнішньої реклами з обох сторін з написами «ОПОЗИЦИЙОННА ПЛАТФОРМА ЗА ЖИТТЯ! Независимость – это МИР на Луганщине, справедливые ТАРИФЫ и развитие ЭКОНОМИКИ. Андрей Раднинский и Ростислав Дубовой», а також «ОПОЗИЦИЙОННА ПЛАТФОРМА ЗА ЖИТТЯ! ВМЕСТЕ РАДИ МИРА И ПОРЯДКА НА МЕСТАХ. Вадим Маслов и Ростислав Дубовой», написами «ВМЕСТЕ РАДИ МИРА И ПОРЯДКА НА МЕСТАХ. Рубежанская команда партии «ОПОЗИЦИЙОННАЯ ПЛАТФОРМА ЗА ЖИЗНЬ», оформлені з використанням назви політичної партії «ОПОЗИЦИЙОННА ПЛАТФОРМА ЗА ЖИТТЯ». Поряд із цим, зафіксовано розміщення друкованих матеріалів (листівок) з написами «ОПОЗИЦИЙОННАЯ ПЛАТФОРМА ЗА ЖИЗНЬ! КОМАНДА ПРОФЕССИОНАЛОВ, КОТОРАЯ СМОЖЕТ СПАСТИ СТРАНУ. Голосуй ЗА Анатолий Бусенков», а також рекламні листівки з написами «Ваш кандидат у Депутати Рубіжанської міської ради Ядрихінська Світлана Семенівна «ОПОЗИЦИЙОННА ПЛАТФОРМА ЗА ЖИТТЯ!»  Всі ці матеріали містять ознаки здійснення передвиборної агітації на користь організації політичної партії «ОПОЗИЦИЙОННАЯ ПЛАТФОРМИ ЗА ЖИТТЯ».

Організація вказаної політичної партії є суб‘єктом виборчого процесу згідно з п.3 ч.1 ст. 22 Виборчого кодексу України, адже вона висунула та зареєструвала кандидатів на відповідних виборах. Таким чином, тексту текст на білборді дозволяє розглядати це як політичну рекламу. У зв’язку із цим наявні ознаки порушення Законів України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (ст. 32) та «Про рекламу» (ст. 6), а саме положень, що стосуються мови реклами. Крім того, згідно з ч. 4 ст. 18 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» матеріали передвиборної агітації, що транслюються на телебаченні, радіо, розміщуються на носіях зовнішньої реклами, поширюються у вигляді листівок і газет або в мережі Інтернет, виконуються державною мовою.

Крім того, ці банери не містять вихідних даних, що передбачено законодавством. А саме, відповідно до ч. 2 ст. 53 Виборчого кодексу України друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з ч. 13 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

Згідно з частини 1 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно,  а відповідно до частини 2 ст. 212-13 Кодексу - встановлено відповідальність за розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження.

Спостерігачка ОПОРИ у Рубіжному також зафіксувала розміщення друкованих матеріалів (листівок) на під’їзді будинку з написами «Зробимо наше місто кращим. Євген Гриньов. Батьківщина», оформлену з використанням назви/символіки//розпізнавального знака/передвиборних слоганів/ «Батьківщина», що містить ознаки здійснення передвиборної агітації на користь організації політичної партії «Батьківщина». Листівка не містила вихідних даних.

Російською мовою оформили політичний банер і партійці політичної партії «Європейська Солідарність». На носії зовнішньої реклами з обох сторін розміщений напис «ПАРТИЯ СПРАВЕДЛИВОСТЬ, Доверим город надежному человеку! ЗА МУХТАРОВА!».

Рекламний куб із написом «ЛУГАНЩИНА НАШ КРАЙ. СИЛА ГОСПОДАРНИКІВ ТА ПРОФЕСІОНАЛІВ» розміщений на перехресті біля автовокзалу міста Рубіжне виконаний також без вихідних даних. Разом з тим, рекламна газета партії «Наш Край», оформлена з використанням назви політичної партії «НАШ КРАЙ» ИДЕТ НА ВЫБОРЫ», містить ознаки здійснення передвиборної агітації на користь організації політичної партії «Наш край». Матеріали у газеті надруковані російською мовою.Місцеваорганізація цієї політичної партії є суб‘єктом виборчого процесу згідно з п. 3 ч. 1 ст. 22 Виборчого кодексу України, адже вона висунула та зареєструвала кандидатів на відповідних виборах.

Згідно з ч. 4 ст. 18 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» матеріали передвиборної агітації, що транслюються на телебаченні, радіо, розміщуються на носіях зовнішньої реклами, поширюються у вигляді листівок і газет або в мережі Інтернет, виконуються державною мовою.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди з написами «БУДЕ ТАК, ЯК ВИРІШИШ ТИ! СЄВЄРОДОНЕЦЬК ЦЕ ТИ», оформлені з використанням назви політичної партії «Слуга народу», які виготовлені з ознаками порушеннями законодавства також і в Сєвєродонецьку. Як раніше повідомляла ОПОРА, вибори в цьому місті не відбудуться за рішенням ЦВК. Однак, зважаючи на значну щільність населення та близьке розташування Сєвєродонецьку до Рубіжного, Кремінної, де вибори проводяться, а також на те, що Сєвєродонецьк наразі виконує роль обласного центру, можна допустити, що потенційні виборці потрапляють під вплив політичної реклами й тут. Матеріали передвиборної агітації не містять відомостей про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

13.10.2020_Luganshina_zaiava10

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)