Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Волині виявили агітаційні матеріали у приміщенні сільської ради села Цміни Камінь-Каширського району та у приміщенні, у котрому знаходиться, зокрема, одна із дільниць у місті Ковель. Окрім того, на вулицях Ковеля розповсюджували агітаційні листівки без частини вихідних даних.

13 жовтня спостерігач ОПОРИ на вулиці Незалежності у Ковелі отримав від агітаторів листівки на користь партії «Національний корпус». Вказані матеріали містили лише інформацію про виконавця та тираж.

Також 12 жовтня у місті Ковель у будівлі комунальної власності за адресою вулиця Олени Пчілки, 17 виявили розміщений плакат на користь партії «За майбутнє». На агітці під гаслом «Ми об’єдналися за майбутнє Волині» зображені фото та імена 5 волинських нардепів-мажоритарників, які водночас кандидують до Волинської обласної та низки міських рад. Матеріал не містив відомостей про замовника, тираж, відповідальну за друк особу та устонову, що здійснила друк, як того вимагає законодавство. 

Зауважимо, що окремі приміщення у будівлі відведені для приміщення дільничної виборчої комісії №070996. Тож у залі, де власне має відбутися голосування, спостерігач згодом помітив календарі із зображенням кандидата на посаду міського голови Ковеля Ігоря Семенюка (самовисуваня). Календар містив гасло і вихідні дані. Поряд на аркушах формату А4 лежали роздруковані передвиборні програми кандидата.

Тож спостерігач звернувся до правоохоронців із заявою щодо можливого порушення.

«Зараз встановлюють свідків та очевидців і збирають матеріали на протокол. Та наразі його ще немає», - зазначив ОПОРІ начальник управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Головного управління Національної поліції у Волинській області Віталій Ковальчук на момент звернення.

12 жовтня у селі Цміни у сільській раді у кабінетах секретаря та бухгалтерії спостерігач ОПОРИ виявив агітаційні листівки на користь Аграрної партії України та кандидата у депутати Волинської обласної ради Олександра Шостака. Після запитання спостерігача у сільраді повідомили, що агітки хтось поклав недавно, та прибрали їх. 

Відповідно до відомостей із сайту ЦВК, Олександр Шостак є №32 у єдиному списку кандидатів до Волинської обласної ради,  а також №8 у ТВО №8.

Відповідно до частини 13 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

Частина 16 містить заборону на розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

 

 
 
Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.